Leden Raad van Europa vragen vertrek gouverneur sociaal fonds

BRUSSEL, 13 NOV. De gouverneur van het Sociale Fonds van de Raad van Europa, de Belg Roger Van den Branden, moet worden geschorst. Ook medewerkers die verantwoordelijk waren voor misbruik van fondsen moeten op non-actief worden gesteld.

Deze aanbeveling hebben de lidstaten gedaan aan secretaris-generaal Catharine Lalumière van de Raad. In een buitengewone zitting van de ambassadeurs bij de Raad van Europa in Straatsburg werd gevraagd om onmiddellijke schorsing van al diegenen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan 'onregelmatigheden'.

Deze week lekten de resultaten van een accountants-onderzoek uit dat een jaar geleden bij het Fonds werd ingesteld. Italië en Turkije bleken tweederde van alle uitgaven van het Fonds te krijgen. Herhaaldelijk kregen deze twee landen enorme bedragen toegeschoven, zonder project-aanvragen in te dienen. In totaal ontvingen beide landen zeven miljard gulden. De gouverneur en een beperkte kring medewerkers kenden zichzelf zeer hoge salarissen, onkostenvergoedingen en pensioenregelingen toe. De gouverneur zelf zou alleen al ruim drie miljoen gulden hebben opgestreken in pensioenvoorzieningen.

De Raad van Toezicht van het fonds in Parijs heeft het rapport een jaar lang stil gehouden, uit angst het Fonds in opspraak te brengen. Wel werd er een inspecteur toegevoegd aan de leiding van het Fonds. Nu het Comité van ministers in Straatsburg echter heeft aanbevolen de leiding van het fonds te schorsen, moet de Raad van toezicht in actie komen. Maandag wordt er een beslissing genomen, die vermoedelijk op schorsing zal neerkomen.

Complicerende factor is dat Van den Branden als leidinggevende functionaris van een internationale organisatie over diplomatieke immuniteit beschikt. Volgens de secretaris-generaal van de Raad, mevrouw Lalumière heeft gouverneur Van den Branden de aantijgingen niet ontkend. Hij stelde zich echter op het standpunt dat de reglementen zijn handelwijze niet verboden. “Maar in het dagelijks leven is niet alles wat niet is verboden, daarom ook toegelaten”, aldus mevrouw Lalumière in de Brusselse krant Le Soir.

    • Folkert Jensma