Kabinet bindt wisselkantoor aan regels

DEN HAAG, 13 NOV. Geldwisselkantoren mogen in de toekomst alleen zaken doen als ze zijn ingeschreven bij De Nederlandsche Bank. De bank onderzoekt de betrouwbaarheid en deskundigheid van de personen die bij een geldwisselkantoor zijn betrokken. Het kabinet heeft gisteren ingestemd met een wetsvoorstel van deze strekking van de ministers Kok (financiën) en Hirsch Ballin (justitie).

Wisselkantoren zijn nu niet aan regels gebonden. Zij moeten echter wel in het kader van de strijd tegen het witwassen van misdaadgeld vanaf begin volgend jaar ongebruikelijke transacties melden en de identiteit van de klanten vastleggen. De verplichting zich in te schrijven bij De Nederlandsche Bank is een extra maatregel om toezicht op wisselkantoren mogelijk te maken.

De wisselkantoren moeten De Nederlandsche Bank volledige inzage geven in hun administratie. Bij een verdenking kan de bank desnoods een opsporingsinstantie inschakelen of zelfs het wisselkantoor sluiten. De aparte regeling voor de wisselkantoren was al in oktober door minister Kok toegezegd aan de Tweede Kamer bij de behandeling van andere wetgeving tegen het witwassen van geld.

Allerlei signalen duiden erop dat geldwisselkantoren een rol spelen in de internationale geldstromen van de georganiseerde criminaliteit. Een recente actie van de Amsterdamse politie tegen een aantal wisselkantoren in de hoofdstad wees daar ook op.