Jeltsin uit kritiek op minister van defensie Gratsjov

BONN, 13 NOV. De Russische president, Boris Jeltsin, heeft gisteren voor de eerste keer kritiek laten horen op zijn minister van defensie, Pavel Gratsjov.

Hij betichtte hem ervan besluiteloos geweest ten tijde van de opstand van het parlement begin oktober. “Mijn minister van defensie kon maar niet tot een beslissing komen”, aldus Jeltsin in een vraaggesprek met het Duitse televisiestation ARD. “De verantwoordelijkheid was voor hem kennelijk te zwaar en hij betwijfelde of de militairen zijn orders zouden volgen.” “Ik was van mening dat de minister van defensie zelf diende op te treden, maar hij deed niets en daarom heb ik hem orders gegeven.” Nog een week geleden verdedigde Jeltsin minister Gratsjov tegen aanvallen in de pers. Jeltsin erkende in het vraaggesprek niet zeker geweest te zijn van de loyaliteit van het leger tijdens de opstand van het parlement. “Er is een periode van onzekerheid geweest, toen de troepen nog niet waren gearriveerd.” Jeltsin verklaarde ervan overtuigd te zijn dat de plegers van de staatsgreep van plan waren hem en zijn gezin te vermoorden. In het vraaggesprek werd Jeltsin ook gevraagd naar zijn drinkgewoontes. “Ik drink nooit zoveel dat ik dronken word”, aldus de president. (AFP)