Greenpeace directeur op borgtocht vrij

ROTTERDAM, 13 NOV. De Nederlandse directeur van Greenpeace, mr. G. Drieman, is na een gevangenschap van vier dagen in Canada wegens deelname aan een onwettige demonstratie gisteravond op borgtocht vrijgelaten.

Drieman werd dinsdag samen met acht andere actievoerders op Vancouver-eiland opgepakt toen ze, vastgeketend aan betonblokken, het kappen van bomen in een duizend jaar oud oerbos probeerden te verhinderen. De directeur van de Nederlandse milieuvereniging moet woensdag terechtstaan. Het openbaar ministerie heeft laten doorschemeren tusen de 60 à 90 dagen gevangenisstraf te zullen eisen.

De advocaat van Greenpeace Nederland, mr. L.A.M. Sapir, spreekt van “ongehoord hard” optreden van de Canadese justitie. Drieman zit formeel vast wegens opzettelijke belediging van het hof. De rechtbank heeft namelijk in een civiel vonnis op verzoek van de houtkappers het werkterrein tot verboden gebied verklaard.

Drieman heeft nu 3.600 gulden borgsom moeten betalen en hij heeft een verklaring ondertekend dat hij zich niet binnen vijf mijl van het verboden gebied zal begeven. Volgens Sapir zitten er in de provincie British Columbia zelfs vrouwen van boven de vijftig jaar vast omdat zij weigeren te verklaren dat ze niet meer in het woud zullen demonstreren. Sinds de provinciale autoriteiten deze zomer houtkap hebben toegestaan, zijn al meer dan achthonderd actievoerders opgepakt.

Volgens Greenpeace worden nu voor het eerst snelrechtprocedures met zeer zware straffen uitgevoerd. De milieu-organisatie is ontstemd over de behandeling van Drieman die de afgelopen dagen heeft vastgezeten in een streng gesloten inrichting. Hij kreeg handboeien aan, droeg gevangeniskleding en in zijn cel bleef 24 uur per dag het licht aan.

Een woordvoerder van de Canadese ambassade in Den Haag wijst erop dat niet de Canadese overheid verantwoordelijk is voor de wijze waarop Drieman wordt behandeld. “Er wordt slechts uitvoering gegeven aan een beslissing van de rechtbank. Drieman wordt verdacht van het negeren van een rechterlijk bevel en dan doet het er niet toe of een protest op gewelddadige of vreedzame wijze wordt gehouden”.