Opinie

    • Youp van ’t Hek

Efteling

Sommige berichten doen me goed. Eurodisney heeft een verlies van 1,7 miljard en moet waarschijnlijk dicht. Goed zo, denk ik dan. Wegwezen met je Amerikaanse kitsch. Hou al die ongein aan de andere kant van de oceaan en val ons er niet mee lastig. Ik weet niet hoe het komt maar Amerika zegt me niks. Duizend keer per jaar begint er wel iemand tegen me aan te rammelen dat ik naar dat land met zijn onbegrensde mogelijkheden moet en dat ik bij terugkomst zal ontploffen van de inspiratie, maar het raakt me niet. Als ik de combinatie van tijd en geld mag omzetten in een vakantie wil ik naar Frankrijk, Italië, Spanje, Scandinavië, Indonesië of China, maar niet naar de States. Mensen komen daar met enthousiaste verhalen vandaan en terwijl ik naar hun avonturen luister geeuwt mijn geest onophoudelijk. Ik ben er dan ook nooit geweest en zal er voorlopig ook niet komen. Dan kan ik er dus ook niet over oordelen, denkt u nu en dat is niet waar. Vooroordelen zijn ook oordelen en die zijn niet op niets gestoeld.

Een vriendin van mij had een tijdje een Amerikaanse man. Hij voldeed aan al mijn vooroordelen. Als zij een foto van hem liet zien hing hij òf aan een spijker aan een steile bergwand òf had hij een paar rollerskates aan zijn voeten òf hing hij aan een elastiek aan de Golden Gate Bridge òf ging hij met een surfplank van een hele wilde waterval af òf hield hij een survival in een of ander treurig berenpark, maar nooit zag je hem met een goed boek in een stoel terwijl hij naar het magistrale requiem van Fauré zat te luisteren. Die man was voor mij Amerika. De koning van de short kick. Later heb ik hem gesproken en kreeg de slappe lach van zoveel clichés.

Amerika is ook niet leuk. Zo af en toe haalt men Amerikaanse komieken naar Nederland en kondigt hen aan als dé stand up comedians die met hun bikkelharde humor en hun vlijmscherpe tong de samenleving fileren. Maar dan zie ik ze en weet in ons land zo vier grappenmakers die leuker, scherper en in elk geval harder zijn. Daarbij weet ik zeker dat een deel van de zaal net zo slecht Engels spreekt als ik en dus ook een kwart niet begrijpt. Ik hoor iets te hard en veel geforceerd lachen. Daarbij: Amerikanen zijn niet leuk. Engelsen zijn leuk. Mr. Bean is Engels. John Cleese ook.

Veel jaren-tachtigouders zijn met hun kroost al eens over de plas geweest en hebben Disneyland of Disneyworld bezocht. Pak de foto's er nog eens bij en je ziet geen echte lach op de gezichtjes. Het is groot, veel en rose en het groot, veel en rose imponeert omdat het groot, veel en rose is en niet omdat het leuk of mooi of prachtig is. Als je aan kinderen later vraagt hoe het was dan hoor je 'leuk', maar je wordt nooit op de meest onverwachte momenten overvallen door bijzondere details. Mijn dochter praat nog dagelijks over de enge zussen van Assepoester die zij stom vindt.

Afgelopen zomer waren we namelijk met de hele familie naar De Efteling. Voor mijn vrouw en mij was het een schaamteloos lekker retourtje jeugd. De knibbelknabbelknuisje-heks, Langnek, de musicerende dwergen bij Sneeuwwitje, de fakir op zijn tapijtje, de slapende bakkers in het kasteel van Doornroosje en de wolf en de zeven geitjes brachten de kinderen buiten zinnen van geluk en maakten ons erg weemoedig. Alleen jammer dat Holle Bolle Gijs af en toe een forse wind laat.

Ook De Efteling is een beetje gezwicht voor het pretparkensyndroom en heeft een hoekje kotsheuvel in plaats van Kaatsheuvel, maar ik ben daar niet geweest en wil daar ook niet komen. Ik hoef geen voor zwangere vrouwen verboden schommelschip of een voor hartpatiënten gevaarlijke python. Ik wil De Efteling en geen Eurodisney. En ik wil trouwens ook gewoon Sinterklaas op een stoomboot en een schimmel en geen kerstman. Als ik eind december een kerstman met een bel in een tochtig winkelcentrum zie staan leg ik mijn kinderen onmiddellijk uit dat dat een verklede student is, dat hij illegaal is en zo snel mogelijk moet oprotten.

En wat is Sinterklaas dan? Een bisschop.

En als hij in Nederland is woont hij in De Efteling.

Eurodisney failliet. Heerlijk.

Nu nog even de kerstman in het grenshospitium droppen.

    • Youp van ’t Hek