Eerste Europese goud op sprint voor Dekker

GATESHEAD, 13 NOV. De Nederlandse afvaardiging naar het Europese sprintkampioenschap zwemmen in het Engelse Gateshead was klein, het succes gisteren al onverwacht groot. Ron Dekker behaalde voor het eerst in zijn lange loopbaan een Europese sprinttitel. Op de 100 meter wisselslag tikte hij na 55,77 seconden als eerste aan, voor Indrek Sei (56,07) uit Estland en de Duitser Christian Keller (56,14). “Een hele goeie opsteker”, noemde Dekker zijn gouden medaille. Een morele ondersteuning ook op weg naar de wereldtitelstrijd korte baan, die over twee weken wordt gehouden in Palma de Mallorca en waar hij de 100 meter schoolslag zal zwemmen.

Met zijn tijd bleef hij 0,3 seconden boven zijn nationale record, maar in dit 'trage bad' beschouwde hij het toch als een zeer snelle race. De basis voor zijn triomf legde hij al tijdens het eerste onderdeel, de vlinderslag. Hij legde die 25 meter als snelste af in een tijd van 11,35, wat hij dankte aan de hogere frequentie van slagen. De terugval na de rugslag, zijn zwakste onderdeel, compenseerde hij ruimschoots met zijn specialiteit, de schoolslag. “De laatste 25 meter gingen moeizaam, maar je krijgt vleugeltjes op het laatst als je voorop ligt.”

De 27-jarige Dekker verstevigt met deze titel zijn positie als boegbeeld van het Nederlandse mannenzwemmen. “Het is eigenlijk een schandaal dat hij op zijn leeftijd nog altijd de beste van Nederland is”, zei zijn broer René Dekker, bondscoach van de KNZB, begin dit jaar. Zijn jarenlange toppositie heeft kennelijk geen voorbeeldwerking voor de jongeren.

Inge de Bruijn werd zesde in de finale van de 50 meter vrije slag, in 26,25. De titel ging naar de Duitse Sandra Völker in 25,55 seconden. De zwemster uit Barendrecht mist volgens de bondscoach nog explosiviteit. Ze bereikte de eindstrijd pas via de herkansingen. Haar favoriete onderdeel, de vlinderslag, moet dit weekeinde nog komen. Hetzelfde geldt voor de 50 meter schoolslag van Ron Dekker. Het EK sprint telt weinig deelnemers, maar kwalitatief is het toernooi best sterk bezet, aldus Ron Dekker. Zo treft hij op de 50 school tweevoudig Europees kampioen Ivanov.

Wilco van der Akker, Nederlands derde deelnemer in Gateshead, werd in de halve finales van de vijftig meter rugslag uitgeschakeld. Zijn tijd van 26,47 was aanzienlijk trager dan tijdens de Nederlandse kampioenschappen enkele weken geleden. Toen finishte hij in 25,75.