Cocom vormt zich om tot nieuwe organisatie

DEN HAAG, 13 NOV. De Cocom, de westerse instelling die toezicht houdt op export naar (voormalige) communistische landen van apparatuur die militair kan worden toegepast, zal zichzelf dinsdag in Den Haag opheffen. Onder Nederlands voorzitterschap moet vervolgens een aanzet worden gegeven tot een nieuwe internationale organisatie, die erop moet toezien dat hoogwaardige technologie niet in handen komt van terroristische bewegingen of landen die er misbruik van kunnen maken voor de produktie van wapens voor massavernietiging.

Na de val van de Berlijnse muur zijn de exportbeperkingen van de Cocom (Coordinating Committee for Multilateral Export Controls) versoepeld. De Amerikaanse computerindustrie drong in augustus nog aan op het loslaten van Cocom-exportbepalingen omdat zij voor miljarden gulden aan orders misloopt. Landen als Korea, India en Taiwan kunnen de spullen wel leveren. Eerder dit jaar maakte vooral Japan zich sterk voor versoepeling van de Cocom-regels.

De Cocom werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht. Tot de organisatie behoren nu de zestien NAVO-landen met uitzondering van IJsland, plus Japan en Australië.