Bonn trekt meer geld uit voor aids-slachtoffers

BONN, 13 NOV. Het Duitse steunfonds voor slachtoffers van transfusies van met het aids-virus HIV verontreinigd bloed wordt voorshands, en voor de komende drie jaar, van tien op 25 miljoen mark gebracht. Met ingang van 1 januari '94 krijgen de nu bekende 1.500 mensen die sinds de vroege jaren tachtig zo'n transfusie hebben gehad daaruit maandelijks een bedrag van duizend mark, de circa 300 mensen die op die manier aids hebben gekregen ontvangen 2.000 mark per maand. Voorwaarde is dat zij niet van een andere kant, bijvoorbeeld wegens een eerdere claim op een ziekenhuis, al financiële steun krijgen.

Dit heeft de Bondsdag op voorstel van minister Horst Seehofer (CSU, volksgezondheid) besloten. Aan het fonds zal de Duitse rijksoverheid 20 miljoen bijdragen, de deelstaten en de farmaceutische industrie samen vijf miljoen. De voorzitter van de vaste Bondsdagcommissie voor de volksgezondheid, de CDU'er Roland Sauer, noemde het overigens “schandalig” dat de Duitse verzekeringsbedrijven en het Rode Kruis, dat in Duitsland nauw bij de werving van donors en de distributie van bloed betrokken is, totnutoe hebben geweigerd om aan het fonds bij te dragen. Seehofer, die net als de SPD naar een fonds van 60 miljoen wil, zei gisteren dat hij een proefproces tegen de Duitse verzekeraars overweegt. Ook denkt hij aan verscherping van de controles van donorbloed, mede via invoering van een soort nationaal “keurinstituut”, en wetswijziging om verzekeraars te dwingen eerder en ruimer op claims van slachtoffers te reageren.

Hoewel na het bedrijf UB Plasma in Koblenz deze week ook het bloedverwerkende bedrijf Haemoplas in Hannover moest worden gesloten, omdat het - zonder dat zelf te weten - bloedprodukten verkocht die door een laboratorium in Wülfrath (bij Düsseldorf) niet goed waren onderzocht, lijkt inmiddels de grote golf van ongerustheid in Duitsland over het 'aids-schandaal' iets weg te ebben. De ziekenhuizen en gezondheidscentra zouden de toeloop van mensen die een aids-test willen nu ook beter kunnen verwerken dan vorige week, heette het in een mededeling van Seehofers ministerie.