Arafat tegen Israel: PLO had niets te maken met moord

TEL AVIV, 13 NOV. PLO-leider Yasser Arafat heeft de Israelische minister van buitenlandse zaken, Shimon Peres, gisteren verzekerd dat zijn organisatie niets te maken heeft met de moord op een joodse kolonist op 29 oktober op de Westelijke Jordaanoever door een commando van Al-Fatah.

Tijdens een telefoongesprek met Peres zei Arafat dat de Al-Fatah-strijders in de bezette gebieden na de tekening van het akkoord tussen Israel en de PLO op 13 september opdracht hadden gekregen de strijd te staken. Hussein El-Sheikh, de commandant van Al-Fatah op de Westelijke Jordaanoever, verscheen gisteravond op de Israelische televisie om Arafats versie te ondersteunen. Hij zei “geschokt” te zijn geweest toen hij vernam dat een Al-Fatah-strijdgroep achter de moord stond.

De onthulling gistermiddag door de legerwoordvoerder dat het leger de hand had weten te leggen op het Al-Fatah-commando dat de moord op Haim Mizrahi uitvoerde, bracht zowel de regering-Rabin als het Palestijnse leiderschap in grote verlegenheid. Israelische regeringswoordvoerders eisten een onmiddellijke veroordeling van de moord door Yasser Arafat persoonlijk, omdat de schending van Arafats belofte aan Israel om de terreur te staken het startsein is voor een nieuw politiek offensief van de nationalistische oppositie tegen de regering-Rabin. Het neersteken van een soldaat gisteren in Oost-Jeruzalem en een Israelische burger bij een grenspost aan de Gazastrook verhitte de gemoederen in Israel verder.

Tijdens een persconferentie gisteravond in Washington omschreef premier Rabin het aandeel van Al-Fatah in de moord op de kolonist als een grove schending van de verplichtingen die Arafat met betrekking tot het staken van de terreur op zich had genomen. Rabin zag echter geen reden om de onderhandelingen met de PLO te staken, zoals de oppositiepartijen gisteren luidkeels en eenstemmig eisten.

Aanvankelijk bestond de indruk dat Hamas de moord bij Beit-El had uitgevoerd, aangezien op de plaats van het misdrijf een pamflet van een strijdgroep van deze fundamentalistische moslim-organisatie werd gevonden. De arrestatie van de vijf leden van het Al-Fatah-commando heeft ten slotte uitgewezen dat Hamas er ditmaal niets mee had te maken.

De moord op Haim Mizrahi uit de nederzetting Beit-El nabij Ramallah was het startsein voor gewelddadige protestacties van joodse kolonisten in de bezette gebieden tegen de vredespolitiek van de regering-Rabin. De onthulling over de rol van Al-Fatah in deze affaire is olie op het vuur voor de kolonisten en lokte gisteren onmiddellijk een reeks felle aanvallen uit de hoek van het nationalistische afwijzingsfront tegen de regering-Rabin uit. De sfeer onder de kolonisten was al gespannen nadat Rabin in New York tegenover een groep rabbijnen aan het nut van grote nederzettingen als Ariel en Emanuel op de Westelijke Jordaanoever had getwijfeld. “Wie moet ze eigenlijk”, had hij gezegd.

Pag.4: Oppositie eist aftreden Rabin

Oppositiewoordvoerders eisten gisteren in deze gespannen sfeer het onmiddellijk aftreden van de regering Rabin en het stoppen van het vredesproces. Een Likud-woordvoerder zei, dat “Rabin met zijn leugens de terreur de hand boven het hoofd houdt”. Een woordvoerder van de Nationale Religieuze Partij zei dat “wie met de wolven danst het risico loopt door hen te worden verslonden”.

Vanuit de VS heeft Rabin opdracht gegeven krachtig bij het de Palestijnen te protesteren tegen de door Al-Fatah begane moord. Militaire kringen vrezen dat de betrokkenheid van Al-Fatah bij de moord op Haim Mizrahi ernstige gevolgen zal hebben voor de veiligheidssituatie in de bezette gebieden en dat de spanning tussen de joodse kolonisten en Palestijnse bevolking verder zal toenemen. Voor premier Rabin is deze ontwikkeling een tegenslag voor zijn vredespolitiek, doordat de Israelische publieke opinie maar al te gemakkelijk door de demagogie van de nationalisten wordt beinvloed.

De Amerikaanse president, Bill Clinton, betrok gisteren tijdens een persconferentie in het Witte Huis na een onderhoud met Rabin de Israelische binnenlandse situatie ook in zijn beoordeling als argument om Israel met het oog op de verdere ontwikkelingen in het vredesproces sterk te maken. Premier Rabin kreeg van de Amerikaanse president de belofte dat de VS het Israelische militaire overwicht in het Midden-Oosten zullen blijven garanderen en dat mede daarom de jaarlijkse militaire en economische hulp aan Israel ten bedrage van drie miljard dollar niet zal worden beknot. De VS zullen voorts Israel enkele van de modernste Amerikaanse gevechtsvliegtuigen leveren benevens computersystemen die noodzakelijk zijn voor de verdediging tegen raketten.

Tijdens de persconferentie bleek dat de VS door middel van onder meer geheime diplomatie haast willen maken met het forceren van een vredesdoorbraak in het Israelisch-Syrisch geschil. Er zijn duidelijke aanwijzingen, dat Rabin bereid is voor vrede met Syrië verregaande territoriale concessies op de Golan-hoogvlakte te doen.

De militaire hulp die president Clinton zijn Israelische gast toezegde is onder meer bedoeld om Israel te compenseren voor het verlies van belangrijk strategisch gebied op de Golan-hoogvlakte, zo niet het hele gebied. Een doorbraak in de verhouding met Syrië is in de huidige stand van zaken een voorwaarde om koning Hussein er toe te bewegen met premier Rabin in Washington te verschijnen om samen met president Clinton in het Witte Huis een nieuwe vredesceremonie te houden.

    • Salomon Bouman