Akzo-concern sleept in val beurs mee

AMSTERDAM, 13 NOV. Het chemieconcern Akzo heeft de wankelende koersen op de Amsterdamse effectenbeurs deze week doen vallen. De beurs die na de recordstijgingen van de laatste tijd aarzelde tussen een verdere stijging of een correctie naar beneden, kreeg maandag een tikje van de aandelenemissie door Akzo. Stond de EOE-index vorige week donderdag nog op een hoogste punt aller tijden van 391,90 punten, gisteren sloot de index van de 24 meest verhandelde aandelen op 377,85 punten, na zelfs onder de 370 punten te zijn gedoken.

“De beurs zit even in een consolidatiefase. Beleggers nemen winst en wachten even af. De trend blijft echter positief met een lage rente, forse herstructureringen bij bedrijven en een schaarste aan stukken doordat veel in vaste handen zit”, zegt analist J. van Kooten van het commissionairshuis Kempen & Co. Zijn collega R. Gooskens van Van Meer James Capel spreekt van een 'turbulente' week: “Je zag dat beleggers eind vorige week, begin deze week aan het kijken waren welke kant het uitging. Ik denk dat Akzo de zaak in een stroomversnelling naar beneden heeft gebracht. De emissie kwam op het hoogtepunt van de markt, terwijl Akzo net een year high van boven de 200 gulden had genoteerd.”

De banken ABN Amro en Warburg plaatsten deze week bijna 7,9 miljoen aandelen Akzo van 20 gulden nominaal bij institutionele beleggers tegen een koers van 180 gulden. De opbrengst van 1,42 miljard gulden wordt gebruikt voor de gedeeltelijk contante finaciering van de overname van Nobel. De koers van 180 gulden bleek geen bodem te vormen voor het Akzo-aandeel, dat gisteren sloot op 177,40 gulden. De dag na de voltooiing van de emissie, donderdag, was de koers zelfs naar 176,70 gulden gedoken. “Dat was ook niet zo lekker voor die beleggers, dat ze al na een dag op een verlies van meer dan drie gulden zaten”, zegt Gooskens.

De Akzo-emissie is de meest recente in wat nu al het jaar van de emissies mag heten met eerder dit jaar onder meer Ahold, KNP BT, Heijmans, Vastned en Hoogovens, terwijl Boskalis en KPN (PTT) er nog aankomen. Gooskens: “Dat is bij elkaar zo'n vijf miljard gulden. Dat is veel, als je dat vergelijkt met voorgaande jaren toen tussen de 500 miljoen en 1 miljard gulden aan aandelen werd uitgegeven. De afgelopen twee maanden hebben bedrijven die het soms niet eens goed doen geprofiteerd van hun hoge beurskoers door een enorm bedrag uit de markt te halen”.

De invloed van Akzo was afgelopen week ook veel groter dan die van de twee reuzen van het Damrak, Koninklijke Olie en Unilever, die met hun teleurstellende cijfers over het derde kwartaal kwamen. Koninklijke Olie, met een marktkapitalisatie van 107 miljard goed voor 35 procent van de hele markt, toonde een verwachte winststijging die niet spectaculair was. Naar aanleiding van de lagere olieprijzen stelden de analisten van ABN Amro de winstverwachting voor Olie bij van 12 naar 11,50 gulden in 1993. Omdat vorige week nog een jaarrecord werd geboekt op 205,40 gulden, besloten beleggers maar even winst te nemen. De koers daalde afgelopen week van 202,90 tot 196,80 gulden.

Unilever, goed voor 10,8 procent van de aandelenmarkt, deed het met een winsstijging van 6 procent minder goed dan beleggers hadden gehoopt. De koers van het aandeel-Unilever dat niet had geprofiteerd van de zomerhausse was de laatste tijd juist in opmars. Het jaarrecord van dit voorjaar op 220,90 gulden werd begin deze week tot op een paar gulden genaderd, vooral doordat beleggers overstapten van cyclische naar defensieve waarden. De week eindigde echter op een koers van 210 gulden, per saldo 20 cent lager dan vorige week.

In de schaduw van de reuzen woekerden de geruchten: DSM wil iets met AlliedSignal, VNU en Wegener willen NDU kopen, KLM komt er wel niet uit met Alcazar. Analisten verwachten dat als er weer echt nieuws komt, de beurs weer kan gaan klimmen. Van Kooten van Kempen: “Begin december trekt de zaak weer aan en valt er vooral op de lokale markt nog wel in te halen”.

    • Karel Berkhout