VN-macht Bosnië zal geweld gebruiken

SARAJEVO, 12 NOV. De VN-blauwhelmen in Bosnië zullen geweld gaan gebruiken om zich te verdedigen, als zij bij de begeleiding van humanitaire konvooien worden aangevallen. Dat heeft de opperbevelhebber van de VN-vredesmacht UNPROFOR, de Franse generaal Jean Cot, gisteren gezegd.

Cot zei in Sarajevo dat alle drie de strijdende partijen in Bosnië “te ver” zijn gegaan in hun herhaalde aanvallen op humanitaire konvooien. “Ik denk dat we de grens hebben bereikt van de aanvaardbare inmenging van de partijen die het vervoer van hulpgoederen belemmeren”, zei Cot. “Er bestaat geen twijfel dat we het punt naderen waarop geweld zal worden gebruikt.”

De hulpverlening in Bosnië werd vorige maand opgeschort, nadat een Deense VN-soldaat werd gedood en negen Nederlandse blauwhelmen gewond raakten bij een aanval op een hulpkonvooi door moslim-soldaten. Na een onderzoek kwamen de VN tot de conclusie dat de aanval “vrijwel zeker” bewust werd gepleegd en dat het niet om een vergissing ging.

Deze week werden de blauwhelmen vernederd toen de Bosnische Serviërs enkele VN-pantserwagens aanhielden waarmee de aartsbisschop van Sarajevo op weg was naar de stad Vares, de auto's met koevoeten openbraken en twee lijfwachten van de aartsbisschop gevangen namen.

Gisteren zijn de twee lijfwachten vrijgelaten, waarna de Bosnische regering instemde met de hervatting van de evacuatie van honderden burgers. Gisteren nog vertrok een konvooi met 138 Servische inwoners uit Sarajevo. Het ging daarbij vooral om vrouwen, kinderen en bejaarden. Het konvooi bereikte gisteravond Lukavica, een voorstad van Sarajevo onder controle van de Bosnische Serviërs. Het is de bedoeling later ook honderden Kroatische en moslim-inwoners van Sarajevo te evacueren. (Reuter, AFP, AP)