Uwe Timm

Uwe Timm: Die Entdeckung der Currywurst. Uitg. Kiepenheuer & Witsch, 221 blz. Prijs: ƒ 34,90.

Ongeveer veertig jaar geleden werd in Duitsland aan het hapjesassortiment de currieworst toegevoegd, een zoetscherp tussendoortje waarvan de populariteit zich vooral in het koude en winderige noorden van Duitsland kon meten met ons 'patatje oorlog'. Uwe Timm ging op zoek naar de uitvinder en schreef er de novelle Die Entdeckung der Currywurst over, met een inhoud die gelukkig minder culinair is dan de titel doet vermoeden.

Het boek lijkt op een vlot geschreven reportage over de puinhopen van het Derde Rijk, waarin de zwarte handel floreerde, vrouwen hun benen bij gebrek aan panty's zwart schilderden en Amerikaanse soldaten de bevolking lieten kennismaken met uitheemse lekkernijen zoals kerrie.

Timms novelle is geen omzien in vertedering, daarvoor zijn de schrille tonen te duidelijk hoorbaar. Zo heeft de heldin van zijn verhaal een verhouding met een gedeserteerde Duitse soldaat voor wie men aanvankelijk sympathie koestert. Dat verandert wanneer hij zich als een communistenvreter ontpopt die bovendien vraagtekens plaatst bij het bestaan van de concentratiekampen.

    • Peter Veldhuisen