Unilever onderuit op beurs na matige kwartaalcijfers

AMSTERDAM, 12 NOV. De kwartaalcijfers van het voedings- en wasmiddelenconcern Unilever zijn vanmorgen slecht ontvangen op de Amsterdamse effectenbeurs, waar de koers van het aandeel fors daalde. De koersval van Unilever was mede verantwoordelijk voor de dalingen van de aandelen op het Damrak.

AMSTERDAM Kort na het bekendworden van de cijfers dook de koers van Unilever van 212,70 gulden naar een dieptepunt van 204 gulden. In de loop van de ochtend herstelde de koers zich iets tot 206,70 gulden rondom het middaguur. De afgelopen weken was het aandeel juist fors gestegen en met een koers van 217 gulden in de buurt gekomen van het hoogste punt van het jaar op 220,90 gulden. Echt slecht vonden analisten de resultaten van Unilever niet, maar ze vielen toch tegen. Per aandeel verbeterde het resultaat in het derde kwartaal van 4,01 naar 4,14 gulden. “Dat zit aan de ondergrens van de prognoses”, aldus één van hen.

Behlave de matige derde-kwartaalcijfers van Unilever kregen de aandelenkoersen een flinke tik van winstnemingen en aanbod van de optiebeurs. Verder werkte het tij op de buitenlandse beurzen niet mee. Londen bijvoorbeeld opende liefst twintig punten lager, terwijl in Frankfurt de DAX-index de dag tien punten lager inzette. Vooral de uitgevers en de financiële waarden waren uit de gratie. De EOE-index gaf rond het middaguur 4,5 punten prijs op 370,43 punten, na een dieptepunt van 369,16 punten eerder op de ochtend.

De malaise trof in Amsterdam vooral de financiële waarden. Zo moest ING 1,40 terug op 78,60 gulden, ABN Amro 1 gulden op 66,90 gulden en Amev 1,40 op 79,50 gulden. Aegon werd negen dubbeltjes lichter op 94,80 gulden. Ook de uitgevers zaten in het verdomhoekje. Elsevier moest met 1,40 minder genoegen nemen op 148,10 gulden, VNU duikelde vier dubbeltjes omlaag op 148,30 gulden.

Substantieel waren verder de verliezen bij Philips en Koninklijke Olie. Olie, die donderdag in een reactie op de kwartaalcijfers al 4,50 afkalfde op 197,10 gulden, moest nog eens 2,50 verder terug op 194,60 gulden, terwijl Philips vijf dubbeltjes toegaf op 38,30 gulden.

NEW YORK Op de effectenbeurs van Wall Street was gisteren tegen de verwachting in sprake van een redelijk geanimeerde handel. Handelaren hadden gerekend op een verloren dag, aangezien veel banken en effectenhuizen gesloten bleven in verband met de viering van Veterans Day.

Het handelsvolume viel echter alleszins mee. Ten opzichte van woensdag was er slechts een omzetdaling van enkele miljoenen stuks. Veel richting zat er niet in de koersontwikkeling. De beurs opende al direct fractioneel hoger, om daar tot een half uur voor het einde niet meer vanaf te wijken. Een verkoopgolf zorgde vlak voor het einde nog even voor een dip. Uiteindelijk sloot de beursbarometer 1,12 punt lager op 3662,46.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot fors hoger. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 335,05 punten tot 18.493,55, een winst van 1,9 procent. Handelaren spraken van een technisch herstel na de grote koersverliezen van de afgelopen twee weken. Vooral institutionele beleggers deden aankopen.