Twee blunders van Edward Metgod

Sparta-PSV was vanaf de eerste minuut een opwindend bekerduel. Binnen zestig seconden omzeilde de Spartaan Nico Jalink de buitenspelval. Hij kon de uitgelopen Van Breukelen niet verschalken. In de negende minuut kreeg Jalink een soortgelijke mogelijkheid, die hij wel benutte. Winston Bogarde zette Sparta na een klein kwartier met een droge knal op een 2-0 voorsprong. Trainer De Mos verving vervolgens libero Popescu voor spits Kieft.

In de 27ste minuut claimde PSV terecht een strafschop toen Hoekstra door zijn cipier De Bruin ten val werd gebracht. Arbiter Houben liet doorspelen, zoals hij even later aan de andere kant liet doorspelen toen PSV'er Playfair een inzet van Van der Laan van achter de doellijn wegknalde. Geen 2-1, geen 3-0.

De scheidsrechter gaf de Eindhovenaren vlak voor rust wel een strafschop. Playfair werd neergelegd door Gérard de Nooijer. Kalusha schoot de bal vanaf elf meter op de binnenkant van de paal, maar niet over de doellijn.

In de tweede helft was PSV de betere ploeg. Na vier minuten werd het alsnog 2-1. Doelman Edward Metgod verkeek zich op een slap rollertje van Erwin Koeman. Van der Gaag stond hinderlijk in de weg. In de 16e minuut beging de Sparta-goalie een nog grotere blunder door een onschuldige voorzet van Kalusha met de hak in eigen doel te werken, 2-2. In de resterende zestig minuten, inclusief verlenging, kreeg PSV veel kansen op een derde goal. Sparta was uitgeblust en moest bij het nemen van strafschoppen ervaren dat Van Breukelen nog jaren meekan.