Trainer Ooft neemt zelf ontslag bij Japans elftal

TOKIO, 12 NOV. Hans Ooft heeft ontslag genomen als bondscoach van het Japanse voetbalelftal. Als reden noemt de 46-jarige Nederlander het gebrek aan een nieuwe uitdaging. Hij slaagde er vorige week niet in het Aziatische team naar de eindronde van de wereldtitelstrijd te loodsen. In Qatar miste Japan door een gelijkspel tegen Irak op het nippertje een ticket voor het WK.

Na het mislukte kwalificatietoernooi besloot de in Japan zeer populaire bondscoach zijn functie ter beschikking te stellen. “Ik heb een doel nodig. Dat is door de uitschakeling voor het WK niet meer aanwezig. Ik denk dat het voor beide partijen beter is uit elkaar te gaan.”

Het kwalificatietoernooi in Doha liep voor Japan uit op een drama. Het slotduel tegen Irak moest gewonnen worden, maar pal voor tijd gaf Japan de overwinning uit handen (2-2). Door het gelijkspel eindigde Japan als derde. Zuid-Korea, dat evenveel punten vergaarde als het team van Ooft, kreeg op basis van een beter doelsaldo de tweede plaats en de reis naar de Verenigde Staten toegewezen. Het tweede WK-ticket ging naar toernooiwinnaar Saudi-Arabië.

Ooft zegt zeker in Japan te blijven. Hij heeft inmiddels aanbiedingen gekregen van verschillende profclubs. Voordat hij naar Japan vertrok, was Ooft manager bij FC Utrecht. Na het ontslag van trainer Loffeld heeft hij de Utrechtse selectie nog even getraind, tot Ab Fafie werd aangetrokken. (Reuter)