Spliksplinternieuw maar onbewoonbaar

KinderbouwRAI/Jeugdland, Vrijheidsdreef, Almere. Openingstijden: woensdag 13.30 uur, zaterdag 10-16 uur.

Architecten zijn nette mensen. Ze doen bijvoorbeeld heel vaak keurig netjes alle knoopjes van hun overhemd dicht. Als je een groep mensen ziet en een ervan draagt geen stropdas maar heeft toch het bovenste knoopje van zijn hemd dicht, dan weet je zeker: dat is een architect.

Hoe keurig netjes architecten wel niet zijn, is ook te zien in Almere. In Jeugdland, waar kinderen van oud hout hutten kunnen bouwen, staan nu bouwsels van architecten. Dezelfde architecten ontwierpen eerder echte huizen voor de filmwijk in Almere. Die wijk is een soort tentoonstelling van huizen, de bouwRAI. De hutten in Jeugdland zijn dat ook: de KinderbouwRAI.

Als je Jeugdland binnen gaat, zie je meteen welke hutten en bouwsels van de architecten zijn en welke van de kinderen. Die van de kinderen zijn slordige huisjes, gemaakt van oude planken en andere troep, maar je zou er wel in kunnen wonen. Die van de architecten zijn meestal keurig netjes, van spiksplinternieuw hout en geschilderd in verschillende kleuren. Maar in de meeste zou je zelfs geen zomernacht kunnen doorbrengen. Architectenbureau P. Dinant bijvoorbeeld maakte een houten spiraal, die je alleen op en af kunt lopen. En wat te denken van het kleine puntdakje dat Van Herk en De Kleijn zomaar op de grond hebben laten zetten? Als je er in je slaapzak onder zou gaan liggen, zouden je hoofd en benen er onder uitsteken. Nee, dan is de kwart piramide van Nijhuis met aan de ene kant een trap en aan de andere een glijbaan al heel wat leuker. Of het uitkijktorentje van Benthem/Crouwel - dat is ook een grappig ding. En het mooie bouwsel van Gjalt de Jong is dan wel niet bewoonbaar, maar je kunt er in ieder geval wel aan een touw hangen.

Het beste bouwsel is ook het eenvoudigste: Herman Hertzberger zette een grote oude ijzeren container neer met allemaal planken en balken erin. Op de container liet hij het begin van een dak maken. De rest kan door de kinderen worden afgebouwd met de spullen in de container. Het bouwsel is een beetje slordig en lijkt daardoor wel wat op een echte kinderhut. Ik durf dan ook te wedden dat Hertzberger nooit zijn bovenste knoopje dicht heeft als hij geen stropdas draagt.

    • Bernard Hulsman