Philips sluit joint venture met Chinezen

EINDHOVEN, 12 NOV. Philips is een joint venture aangegaan met het Chinese Yaming Electric Lamp Works, één van de grootste lampenfabrieken van het land. Het contract voor de joint venture is vandaag in Sjanghai ondertekend. Dat heeft Philips bekendgemaakt.

Het Eindhovense concern neemt een belang van zestig procent in de gezamenlijke onderneming en Yaming, gevestigd in Sjanghai, veertig procent. Philips heeft al een samenwerkingsverband met lichtproducent Feidong in Nanjing. De joint venture gaat Philips and Yaming Lighting heten.

Yaming bestaat al meer dan zeventig jaar en heeft volgens Philips een sterke positie op het gebied van hogedruk gasontladingslampen, rechte en ronde fluorescentielampen, en halogeenlampen.

De prioriteit van de nieuwe ondereming ligt bij de gigantische Chinese markt. Daarnaast moet de joint venture op termijn ook gaan produceren voor de export. Philips sluit niet uit dat de investeringen in China een voorbode zijn vaneen gedeeltelijk vertrek van lichtactiviteiten uit Nederland en West-Europa. “We hebben geleerd nooit nooit te zeggen”, aldus een woordvoerder van het elektronica-concern. De overweging geldt echter “niet voor de korte termijn”.

In de verlichtings-industrie is volgens Philips in toenemende mate sprake van overheveling van activiteiten naar lage-lonenlanden. De investeringen van het elektronicaconcern in Polen, waar Philips de lampenfabriek Polam Pila heeft overgenomen, moeten ook in dat licht worden bezien. De komende jaren is zo'n 70 miljoen dollar aan investeringen voorzien. In het nieuwe bedrijf komen zo'n 1.500 mensen te werken en dat moet “de komende vijf jaar oplopen tot 2.700”.

De onderneming moet begin 1994 operationeel zijn en in dat jaar al voor zo'n 40 miljoen gulden omzetten. In 1998 wordt een omzet van 135 miljoen geraamd. Philips heeft momenteel geen plannen om de twee joint ventures in China te laten samenwerken. Philips' grote concurrenten Osram (Siemens) en GE zijn in China nog niet actief.