Otto F. Walter

Otto F. Walter: Die verlorene Geschichte. Uitg.: Rowohlt, 104 blz. Prijs: ƒ 34,30.

'Zwitserland voor de Zwitsers de strijd is begonnen sieg heil. Voor de krant van vandaag was het niet voldoende maar morgen zul je zien.'

Gealarmeerd door het opkomende racisme in Zwitserland schreef Otto F. Walter Die verlorene Geschichte, waaruit bovenstaand citaat afkomstig is. Walter gunt ons een blik in de psyche van Polo, een ruggegraatloze jongen met een crimineel verleden, die tot de kern van een racistische groep behoort. We zien de wereld door Polo's ogen, beluisteren zijn gedachten en moeten het tot het bittere einde toe doen zonder de steun van een alwetende verteller. Niemand die ons een voorstel aan de hand doet hoe we naar deze misère moeten kijken.

Met een zwalkend proza dat de springerigheid van Polo's gedachten weerspiegelt - en dat voor tegenstanders van een liberale syntaxis ongenietbaar is - voert Walter de lezer naar dezelfde afgrond als die waar de jonge held voor staat. 'En waarom nooit iemand daar niemand Polo begrijpt wanneer hij over daarbinnen iets vertellen over zichzelf waarom?' Polo, zoveel is na lezing van dit schokkende verhaal wel duidelijk, is reddeloos verloren. Men moet vrezen dat hij voor zijn uiteindelijke ondergang nog vele slachtoffers zal maken.

    • Peter Veldhuisen