Numan vervangt Rijkaard in selectie van Nederlands elftal

ZEIST, 12 NOV. Arthur Numan is opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal, dat volgende week woensdag in Poznan tegen Polen speelt. Bondscoach Dick Advocaat heeft de speler van PSV, die op 16 december 1992 voor het laatst uitkwam voor Oranje, opgeroepen ter vervanging van de geschorste Frank Rijkaard. Die kreeg in de interland tegen Engeland een gele kaart en mag daarom niet spelen. Nederland moet in Poznan minstens één punt halen om zich te plaatsen voor het wereldkampioenschap dat in 1994 in de Verenigde Staten wordt gespeeld.

Verder veranderde Advocaat niets. Hij handhaafde de spelers, die de Engelsen heben verslagen. Het is onwaarschijnlijk dat de opstelling veel veranderingen zal ondergaan. Winter en Jonk zijn de voornaamste kandidaten om de positie van Rijkaard, rechts op het middenveld, over te nemen. Marc Overmars liep in de bekerwedstrijd Ajax - Heerenveen een dijbeenblessure op, maar hij is waarschijnlijk op tijd hersteld.

De 23-jarige Numan heeft geen bijster groot verleden in Oranje. Hij speelde voor de eerste keer mee in de thuiswedstrijd tegen Polen, op 14 oktober 1992 in Rotterdam. Na 39 minuten, bij een 2-0 achterstand, werd hij vervangen door Vanenburg. Twee maanden later speelde Numan ook nog tegen Turkije. Hij verving Winter tien minuten voor tijd. Daarna zette Advocaat hem niet meer in.

Numan toonde zich nauwelijks verrast over zijn terugkeer bij de selectie. De middenvelder had er enigszins op gerekend, zo verklaarde hij na de bekertriomf van zijn club op Sparta, gisteravond in Rotterdam. “Er viel een middenvelder af. Dan komt er normaal gesproken een andere middenvelder bij. Ik ging er daarom een beetje vanuit dat ik weer in beeld zou komen. Vooral omdat ik de laatste weken behoorlijk speelde. Dat ik een tijdje niet in aanmerking kwam is niet zo onlogisch. Het draaide wat minder bij PSV. Op een gegeven moment heb ik in het belang van de ploeg linksback gespeeld, zelfs even in de mandekking. Niet mijn ideale positie. Dan weet je dat het wat moeilijker wordt.”

Numan is één van de acht spelers, die debuteerde onder het bewind van Advocaat. De anderen zijn De Goey, De Kock, Overmars, Meijer, Ronald de Boer, Blinker en Van Gobbel. De Goey (Feyenoord) en Overmars (Ajax) zijn inmiddels uitgegroeid tot vaste krachten. In de laatste tien duels waarin Advocaat de verantwoordelijkheid had, kwamen 35 spelers uit voor het Nederlands elftal.

De selectie komt vandaag in Noordwijk bijeen voor de gebruikelijke tweedaagse oefensessie. Morgen volgt in het Olympisch Stadion een oefenwedstrijd tegen Jong Oranje. Vrijwel alle landen (o.a. Spanje, Italië) hebben in verband met een naderende interland dit weekeinde geen competitie. Alleen Bayern München moet Jan Wouters een duel missen. Maandag reist de selectie naar Poznan.

De selectie van het Nederlands elftal voor de wedstrijd tegen Polen op 17 november ziet er als volgt uit: Ed de Goeij, John de Wolf, Ulrich van Gobbel (allen Feyenoord), Marc Overmars, Frank de Boer, Ronald de Boer (allen Ajax), Dennis Bergkamp, Wim Jonk (beiden Inter Milan), Erwin Koeman, Arthur Numan (beiden PSV), John Bosman (Anderlecht), Jan Wouters (Bayern München), Ronald Koeman (Barcelona), Aron Winter (Lazio Roma), Bryan Roy (Foggia) en Theo Snelders (Aberdeen).