Nigeriaanse bond dreigt met staking

LAGOS, 12 NOV. Het Nigeriaanse vakverbond NLC heeft de regering een ultimatum van 72 uur gesteld om de omstreden verhoging van de brandstofprijzen van afgelopen maandag terug te draaien. De organisatie heeft alle arbeiders opgeroepen komende maandag thuis te blijven als de regering de eis niet inwilligt.

In augustus werd een dergelijke algemene staking afgekondigd toen de regering een nieuwe superbenzine op de markt wilde brengen die tien keer zo duur was als gewone bezine. De staking, waaraan werd deelgenomen door de machtige bond van de 50.000 arbeiders in de olie-industrie, legde de economie volkomen lam. De regering besloot hierop de invoering van de nieuwe super uit te stellen. Verschillende regeringen van Nigeria hebben verhoging van de brandstofprijzen aangekondigd en weer afgelast. Internationale financiële instellingen dringen al jaren aan op verhoging van de brandstofprijs om de economie nieuw leven in te blazen.

Hoewel de verhoging van deze week de brandstof vele malen duurder maakt, blijven de prijzen relatief laag. Benzine aan de pomp ging van 0,70 naira (ongeveer zes cent) naar vijf naira (46 cent) per liter. Diesel steeg van 0,55 naar 4,75 en kerosine, die de allerarmsten gebruiken om mee te koken, ging van 0,5 naar 4,5 naira. Na de verhoging van de brandstofprijzen werden de tarieven van het openbaar vervoer verdubbeld.

In Lagos protesteerden gisteren duizenden arbeiders en studenten tegen de prijsverhogingen. Ze staken vuren aan op de belangrijkste verkeersaders en eisten brandstof van passerende auto's om de vuren hoog op te stoken. De demonstraties waren ook bedoeld om de interim-regering van president Shonekan onder druk te zetten. Shonekan werd in augustus benoemd door de terugtredende militaire president Babangida, die twee maanden daarvoor de verkiezingen had geannuleerd. Een hooggerechtshof in Lagos verklaarde de benoeming deze week onwettig, omdat Babangida er niet toe bevoegd was. De rechtszaak was aangespannen door Moshood Abiola, de multi-miljonair die de verkiezingen had gewonnen.

Het protest tegen president Shonekan is geconcentreerd in het zuidwesten van het land, waar de meeste aanhangers van Abiola wonen. In het islamitische noorden bleef alles rustig. Abiola's aanhangers dringen erop aan dat hij een eigen schaduwregering opzet om het voordeel van de gewonnen rechtszaak uit te buiten. Abiola, die tot dusver geen staaltjes van krachtig leiderschap heeft laten zien, heeft hiertoe nog geen aanstalten gemaakt.

Interim-president Ernest Shonekan maakte gisteren in een toespraak tot het parlement duidelijk niet van plan te zijn af te treden. “Ondanks politieke en wettelijke obstakels zullen we doorgaan met de uitvoering van ons mandaat”, zei Shonekan. De senaat heeft de verhoging van de brandstofprijzen afgekeurd en de minister van olie-zaken de opdracht gegeven het besluit terug te draaien. (Reuter, AFP)