Nieuwe sancties tegen Libië voor 'Lockerbie'

PAG.11 HOOFDARTIKEL

NEW YORK, 12 NOV. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren nieuwe sancties tegen Libië uitgevaardigd omdat het land nog steeds weigert de twee verdachten van de bomaanslag op het Pan Am-toestel boven het Schotse Lockerbie in 1988 uit te leveren.

De Veiligheidsraad besloot tot bevriezing van de financiële tegoeden van Libië in het buitenland en een verbod op de verkoop van apparatuur die het land gebruikt op olie-raffinaderijen en bij olietransporten. Ook zal het vliegverbod, onderdeel van de eerdere sancties uit april 1992, strenger worden gecontroleerd. Voorts wordt Libië opgeroepen mee te werken aan een Frans onderzoek naar de onopgehelderde bomaanslag op een Frans vliegtuig boven Niger in 1989.

De sancties worden op 1 december van kracht, zodat Libië tot die tijd nog een 'gratieperiode' heeft om de sancties ongedaan te maken. De resolutie is opgesteld door de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk. Elf van de vijftien landen in de raad stemden voor. Rusland had eerder gedreigd een veto uit te spreken over de resolutie. China, Djibouti, Marokko en Pakistan onthielden zich van stemming.

Libië mag wel olie en gas blijven exporteren, zijn belangrijkste bron van inkomsten. Het land mag daarmee blijven beschikken over de circa tien miljard dollar die jaarlijks aan deze export wordt verdiend, mits die op speciale bankrekeningen worden gestort. Libië hield al enige tijd rekening met de strafmaatregelen en heeft volgens waarnemers inmiddels al naar schatting zes miljard dollar doorgesluisd naar landen in de Derde wereld.

Pag.4: Pakket stelt Rusland teleur

De Russische vertegenwoordiging had wekenlang gelobbyd voor een groter pakket sancties tegen Libië. Daarin zou het land onder meer gedwongen worden tot de betaling van miljarden dollars die Rusland nog tegoed heeft wegens geleverde wapens. De Russen stemden ten slotte toch voor de resolutie van de Westerse landen, waarin staat dat Libië alle financiële verplichtingen moet nakomen, ook ten aanzien van haar buitenlandse schuld. Russische functionarissen waren er desondanks teleurgesteld over dat de sancties zo waren opgesteld dat Westerse landen, zoals Duitsland, Italië en Spanje, wel olie uit Libië kunnen onvangen, maar aan de verlangens van Moskou niet tegemoet wordt gekomen.

In april 1992 werden al wegens de aanslag boven Lockerbie sancties tegen Libië ingesteld, zoals een vliegverbod, een verbod op de verkoop van wapens en een vermindering van de Libische diplomatieke missies in het buitenland. De twee Libiërs wier uitlevering wordt geëist, worden ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de aanslag op de PanAm-Boeing. Daarbij kwamen 259 inzittenden van het vliegtuig en elf Schotse dorpelingen om. Frankrijk verdenkt de twee verdachten er ook van betrokken te zijn geweest bij een aanslag op een DC-10 die in 1989 in Niger neerstortte en die alle 171 inzittenden het leven kostte. (Reuter, AP)