Maij: autoloze zondag is 'symboolpolitiek'

DEN HAAG, 12 NOV. De discussie over het invoeren van een autoloze zondag is vooral symboolpolitiek en zal weinig effect hebben op het terugdringen van het autogebruik. Dit zei minister Maij-Weggen gisteren tijdens de behandeling van de begroting van verkeer en waterstaat.

De minister zei sceptisch tegenover de autoloze zondag te staan en noemde het een “beetje een gedoe discussie”. Als een zondag zonder auto's wordt ingevoerd dan is het geen structurele oplossing maar meer een antwoord op een noodsituatie, aldus Maij-Weggen.

Volgens de minister heeft de invoering een autoloze zondag ook alleen nut als dat minimaal één keer per maand gebeurt en daar bestaat volgens haar momenteel “geen draagvlak” voor onder de Nederlandse bevolking. Het experiment van vorige maand in de gemeente Veenendaal heeft volgens Maij-Weggen aangetoond dat veel mensen hun auto toch niet laten staan.

Veenendaal had haar burgers opgeroepen om de auto op zondag 17 oktober niet te gebruiken. Volgens een woordvoerder van de gemeente Veenendaal heeft het merendeel van de inwoners weldegelijk gehoor aan de oproep gegeven en waren het vooral dagjesmensen uit ander plaatsen die met hun auto op het experiment waren afgekomen. In augustus bleek uit een onderzoek van het TNO dat de helft van de Nederlandse bevolking voor een autoloze zondag is.