KWEEPEER'KAAS'

Na een slechte maaltijd in een stoffig hotelletje in Zuid-Frankrijk besloten mijn man en ik de volgende ochtend het ontbijt daar over te slaan. Een juist besluit naar later bleek. Na een poosje rijden op een secundaire weg zagen we in the middle of nowhere een door wat platanen omgeven, piepkleine bar-tabac annex benzinepomp. Bij het betreden kwamen ons heerlijke geuren en een plompe madame tegemoet. Jazeker, zij kon voor ons koffie en wat brood regelen, maar ze was wel erg druk met het middagmaal voor wat plaatselijke klanten. (Die heerlijke geuren!) In plaats van de inmiddels overal in Frankrijk geserveerde kleine plastic bakjes aardbeien- of abrikozenjam zette zij een dikke plak stevige, rozige pasta voor ons ......pâte de coings, oftewel kweepeerpasta. Wat een heerlijke verrassing. Voor de bereiding van deze pasta op het fornuis is wel wat tijd en ook enige ervaring vereist. Met de magnetron gaat het veel makkelijker en hoeft u niet bang te zijn voor aanbranden. Verwijder het klokhuis van de kweepeer niet, daar de pitten veel pectine bevatten en zo voor het stevig worden van de pasta zorgen.

1 kilo kweeperen, gewassen, in vieren gesneden en steeltjes verwijderd

1/2 citroen, in vieren gesneden

300 gram kristalsuiker

Doe de kweeperen en stukjes citroen in een grote magnetronschaal en dek die af. Zet de schaal 15 minuten in de magnetron op 100% (650 watt). Neem alle gare stukken kweepeer uit de schaal en doe ze in een kom. Dek de magnetronschaal weer af en zet nog niet helemaal gare stukken kweepeer 10 minuten terug in de magnetron op 100%. Passeer de gare stukken kweepeer met een paar tegelijk door een zeef of roerzeef. Roer de suiker door de kweepeerpuree en schep dit mengsel in een dunne laag in een ondiepe magnetronschaal. Zet de schaal circa 15 minuten in de magnetron op 100%, waarbij u twee keer roert. Doe de kweepeerkaas in licht met olie ingevette soufflébakjes en laat afkoelen. Dek de bakjes af met folie en bewaar ze in de koelkast.

    • Kim Maclean