Italië blokkeert generatoren voor kerncentrale Iran

VENETIË, 12 NOV. Een zending stoomgeneratoren is door een Italiaanse rechter geblokkeerd, omdat deze mogelijk bestemd zijn voor kerncentrales in Iran en daar “een militaire toepassing” kunnen krijgen. Er bestaat geen formeel verbod op het verkopen van nucleaire technologie aan Iran, maar een aantal Westerse landen vreest dat Iran in het geheim kernwapens tracht te ontwikkelen en tracht dergelijke leveranties te voorkomen.

Volgens de fabrikant, het Duitse bedrijf Siemens, zijn de generatoren zestien jaar oud en was het slechts de bedoeling “ze over te brengen naar een nieuwe opslagplaats” en “niet naar Iran”. De generatoren werden aangetroffen in de haven van Marghera, nabij Venetië, waarheen ze kortgeleden waren overgebracht vanuit Milaan. Volgens de Italiaanse justitie “suggereerden de begeleidende papieren dat ze voor Iran bestemd waren”. De generatoren werden in 1977 door Iran besteld. Siemens zegt zich uit het project te hebben teruggetrokken na de fundamentalistische revolutie van 1979. (AP)