Golfers in achterhoede World Cup

LAKE NONA, 12 NOV. De Nederlandse beroepsgolfers hebben nog een zéér lange weg te gaan voor ze ook maar een beetje mogen ruiken aan de wereldtop. Constant Smits van Waesberghe en Chris van der Velde bleken het laatste jaar niets vooruit gegaan te zijn.

Op de eerste dag van het toernooi om de World Cup op de baan van Lake Nona in Florida speelden de twee Nederlanders zichzelf direct weer naar de achterhoede. Ze staan 25e, vorig jaar in Madrid eindigden ze als 29e.

Excuses waren niet voorhanden. Van der Velde kwam uit zijn woonplaats Atlanta, was goed voorbereid en ingespeeld. “Ik putte slecht.” Smits van Waesberghe, invaller voor Ruud Bos, stelde zich veel van het toernooi voor, huurde voor veel geld een caddy van de Amerikaanse Ladies Tour, en voelde zich na de eerste ronde doodongelukkig. “Wij verschilden van mening over de clubkeuzes.”

Als deze World Cup zo doorgaat met rondjes van 74 en 78 hoeft Nederland voor volgend jaar niet meer op een uitnodiging te rekenen. De invitatie voor Lake Nona was ook alleen maar gekomen, omdat hoofdsponsor Heineken geen toernooi zonder landgenoten wenste. Als 'Oranje' zondag niet bij de beste twintig is, moet het team volgend jaar de vernedering van een kwalificatietoernooi worden ondergaan.

Dat op Lake Nona goede scores mogelijk zijn, toonde titelverdediger Amerika met 168 slagen. Fred Couples maakte op de negende hole, een par vijf, een albatros. In twee slagen had hij het balletje in de hole. Op de 16e liet hij er een eagle (3 op een par-5) op volgen. Door zijn inbreng leidde de Verenigde Staten na de eerste dag met drie slagen voorsprong op Frankrijk en Zuid-Afrika.