Golf van Chinese vliegtuigkapingen: klucht of spionage

PEKING, 12 NOV. “De veiligheid op Chinese vliegvelden is een klucht van wereldklasse”, aldus de directeur van de Regeringsvoorlichtingsdienst van Taiwan, Jason Hu, vandaag naar aanleiding van de derde Chinese vliegtuigkaping in een week en de zevende in negen maanden. Een Taiwanese luchtmacht-generaal oppert echter de sinistere theorie dat de Chinese luchtmacht de kapingen regisseert voor spionage en ondermijning van Taiwans luchtverdedigingssysteem.

De kaping vandaag betrof een DC-9 van China Northern Airlines die met 73 passagiers van de noordoostelijke stad Changchun onderweg was naar Fuzhou tegenover Taiwan. De kapers zijn een 40-jarige arts, Han Shuxue, en een 35 jarige ambtenaar bij een economische instelling, Li Xianyu. Zij dreigden met messen en een bloeddrukmeter die voor een bom doorging. Een medepassagier liep een snijwond op aan de nek. Zij gaven zich na de landing op de luchthaven Chiang Kai-shek bij Taipei over. Als motief van hun daad voerden zij aan bevreesd te zijn voor vervolging wegens hun deelname aan de protestbeweging in 1989.

Peking en Taipei hebben elkaar bittere verwijten gemaakt over de verantwoordelijkheid voor de escalerende reeks kapingen. Peking beschuldigt Taipei van aanzetting tot kaping wegens Taiwans weigering de kapers terug te sturen. Taiwan geeft ze geen politiek asiel meer, maar berecht ze wegens luchtpiraterij, waarop theoretisch de doodstraf staat. Het hoogste vonnis tot dusver is echter twaalf jaar geweest. Taiwan verwijt China grove nalatigheid met veiligheidsprocedures. Het blijkt voortdurend gemakkelijk om steekwapens en andere zware metalen voorwerpen in handbaggage aan boord te nemen.

Generaal Li Tse-hao, ex-gouverneur van Taiwans Hogere Krijgsschool, heeft de theorie geopperd dat de reeks kapingen geensceneerd is door de Chinese luchtmacht als eventuele voorbereiding op een invasie van Taiwan. Generaal Li's theorie is ingegeven door het feit dat de gekaapte vliegtuigen het Taiwanese luchtruim uit verschillende richtingen zijn binnengevlogen. Zodra de vliegtuigen het midden van de Straat van Taiwan bereiken kunnen zij luchtafweerinformatie, controlesystemen, onderscheppingscapaciteit en dode hoeken in de radarzones van de Taiwanese luchtmacht waarnemen. Bovendien kunnen zij volgens generaal Li foto's nemen van havens, (militaire) vliegvelden en de frontzones Quemoy en Matsu.

China dreigt nog steeds met inzet van militaire middelen als Taiwan de dubbelzinnige status quo van 'één China, twee regeringen' beëindigt en formeel de onafhankelijkheid uitroept.

Een Chinees die vandaag een ticket Peking-Shanghai had gekocht, had zijn wachttijd in de rommelige hal waar de vliegtickets worden verkocht, benut om een nieuwe grap te bedenken: “Probeer de nieuwste Chinese loterij! Prijs: een gratis reis naar Taiwan! Prijs van het lot: de kosten van een willekeurig vliegtuigticket op elke willekeurige binnenlandse vlucht. Trekking: ongeregeld, maar soms drie keer per week.”

    • Willem van Kemenade