Geen behandeling voor 17-jarig verslaafd meisje

DEN HAAG, 12 NOV. Een 17-jarig meisje dat vorige week werd aangetroffen bij een inval in een Rotterdams drugspand moet blijven wachten op een plaats in een behandelinrichting.

Dat bleek gisteren tijdens het kort geding dat haar moeder had aangespannen tegen de Staat. Zij wil dat haar dochter onmiddellijk psychiatrisch wordt behandeld om te voorkomen dat ze nog verder afglijdt. Volgens raadsman mr. D. Vermaad is het meisje labiel, verslaafd aan heroïne en staat zij “op de rand van de prostitutie”. Met medeweten van de rechter-commissaris en de Rotterdamse kinderrechter mr. C. de Groot zit het meisje, Reinate, sinds vijf dagen in een politiecel in afwachting van een opvangplaats. Haar moeder vindt dat justitie verplicht is Reinate meteen op te laten nemen, omdat de kinderrechter dat vorige week heeft bevolen. Landsadvocaat mr. E. Daalder meent dat opname van Reinate ten koste zou gaan van andere gevallen, die minstens zo schrijnend zijn. De president van de Haagse rechtbank mr. A.H. van Delden noemt het in zijn uitspraak een “nare situatie” dat het meisje moet wachten, maar meent dat de overheid geen nalatigheid kan worden verweten, omdat zij zich terdege inspant voor de jeugdhulpverlening.