Foto: BERGEN OP ZOOM - Met het traditionele ...

Foto: BERGEN OP ZOOM - Met het traditionele 'elfde van de elfde-bal' is gisteravond om elf minuten over elf - het gekkengetal van de narren - officieel het Nederlandse carnaval ingeluid.

Bij het standbeeld 'de geit van Mie den Os' op het Bleekveldje in Bergen op Zoom kwamen tachtig leden van Stichting Vastenavond bijeen onder het moto 'Leut spreekt alle talen'. Vooraf was in besloten kring Manus I aangewezen als de hoogwaardigheidsbekleder van dit jaar. Hij zwaait al enkele jaren de scepter in Bergen op Zoom. De prins zal geassisteerd worden door nar Leo en een speciale vastenavond-politie, 'de Steketee'. Ook de 'grootste boer' van de stad kreeg een onderscheiding. De Bergense café-eigenaren hadden de maskers, pruiken en slingers weer van zolder gehaald terwijl 'dweilorkestjes' voor de muziek zorgden. De Bergenaren begonnen wat onwennig aan de feestelijkheden, maar naarmate de avond vorderde, waanden ze zich meer en meer in het 'echte' carnaval, dat van twaalf tot vijftien februari volgend jaar wordt gevierd. Dat wordt nog voorafgegaan door het zogeheten Neuzenbal op 22 januari.(Foto NRC Handelsblad / Rien Zilvold)