Duitse vliegtuigindustrie luidt noodklok in Bonn

BONN, 12 NOV. De Duitse lucht- en ruimtevaartindustrie moet meer zekerheid van de overheid krijgen over haar toekomstige plannen op het gebied van de civiele en militaire ontwikkeling (Europese ruimtevaartprojecten, benodigde militaire vliegtuigen). Bij de bestaande onzekerheid daarover, en gegeven de meer of minder rechtstreekse subsidies die concurrerende bedrijven in o.a. de VS en Frankrijk krijgen, moet een onderneming als Fokker-eigenaar Dasa anders in de komende jaren meer personeel op grote schaal ontslaan.

Met deze waarschuwingen hebben Dasa-chef Jürgen E. Schrempp en de voorzitter van de Duitse vereniging van bedrijven in de lucht- en ruimtevaart, Wolfgang Piller, Bonn gealarmeerd. Bij Daimler-dochter Dasa, dat net bekend maakte dat 16.000 banen in Duitsland worden geschrapt om uit de rode cijfers te raken, staan de signalen op “gevaarlijk” nu op de civiele markt (bv. voor Airbus-orders) recessie heerst, terwijl onduidelijk blijft wat Bonn wil met het geplande Europese gevechtsvliegtuig Jäger 2000 (EFA). In het Beierse Neuaubing, waar een van de Dasa-fabrieken staat die dicht gaat, wordt al dagen door woedende werknemers gedemonstreerd. De minister-presidenten van deelstaten waar Dasa produktielijnen geheel of gedeeltelijk wil sluiten (Beieren, Nedersaksen, Bremen en Hamburg) zouden vandaag in München praten over mogelijke regionale financiële steun. Nedersaksens premier Gerhard Schröder (SPD) heeft Dasa-werknemers in zijn deelstaat al steun beloofd.

Volgens Piller neemt de situatie in de Duitse lucht- en ruimtevaartindustrie “dramatische vormen” aan en wordt het zelfs problematisch of zij verder kan functioneren in internationale projecten (zoals bijvoorbeeld Europese ruimtevaartprogramma's als Hermes en Columbus). Hij wees erop dat de concurrende industrie in de VS naast grotere indirecte steun via militaire orders nu extra hulp heeft gekregen met een nieuw technologiefonds van 20 miljard dollar en de Franse regering voor circa 25 miljard dollar aan leningen voor innovatieprojecten heeft uitgeschreven. Intussen kort de Duitse regering op wetenschappeljk onderzoek en lucht- en ruimtevaartprogramma's. Daarmee zou zij “eindelijk” moeten ophouden, klaagde hij.