Britse werkgevers willen één Europese munt

LONDEN,12 NOV. Britse industriëlen zijn bezorgd over de negatieve opstelling jegens Europa in Conservatieve kring. Zij kunnen zich niet langer identificeren met de anti-Brussel-opstelling die in brede kring bij de conservatieve regering wordt aangetroffen.

De voorzitter van Groot-Brittanniës belangrijkste werkgeversorganisatie, de Confederation of British Industry (CBI), Howard Davies, waarschuwde vanmorgen in het blad The Guardian tot premier Major en de zijnen dat het onderwerp Europa niet verstopt kan worden. Hij oordeelt ook dat de regering een gevaarlijke vergissing zou maken door niet toe te werken naar één Europese munteenheid. “We worden knap zenuwachtig over de manier waarop daarover in de Conservatieve Partij wordt gedebatteerd: het is bijna onmogelijk geworden het onderwerp aan te snijden. Waar een aantal van onze leden over inzit is de gedachte dat ze aan de andere kant van Het Kanaal één gemeenschappelijke munt zouden hebben, terwijl wij hier met Oekraïnse bonnenboekjes zouden moeten werken.” Davies' opmerkingen heropenen onvermijdelijk de wonden over Europa binnen de Conservatieve Partij, hoeveel er de partijleiding ook aan is gelegen om die schijn-dicht te houden. Maar een feit is dat 60% van de Britse export naar Europa gaat en veel Britse bedrijven zien hun toekomst met zorg tegemoet, indien de opstelling van de Britse regeringspartij jegens Europese integratie niet positiever wordt. Het CBI heeft voor de openingsrede van zijn jaarvergadering, eind deze week, de voorzitter van de Europese Commissie, Jacques Delors, uitgenodigd als spreker. Voor Delors is dat een opstapje: hij sprak tot nu toe in Groot Brittannië slechts de vakbeweging toe.