Asielzoekers passen niet op landgoed

SINT NICOLAASGA, 12 NOV. De Friese jonkheer T. Van Eysinga uit Sint Nicolaasga heeft een vormingscentrum op zijn landgoed teruggekocht om te voorkomen dat het gebruikt wordt voor de opvang van asielzoekers. Hij zegt dat hij het karakteristieke gebouw liever een “rustige bestemming wil geven die past binnen de sfeer van het landgoed”.

Sinds 1954 bood het landhuis onderdak aan het vormingscentrum De Nieuwe Oorsprong. Het bestuur van de stichting wilde het gebouw te koop aanbieden op de vrije markt. Van Eysinga liet echter weten dat hij gebruik wilde maken van het recht op terugkoop en zegt niets te voelen voor een verkoop op de vrije markt. “Dan weet je nooit wat er in komt. We hebben dat terugkoopbeding op laten nemen om te voorkomen dat er activiteiten zouden plaatshebben die we niet passend achten. In het dorp gingen geruchten dat er een asielzoekerscentrum in zou komen, maar officieel weet ik daar niks van.”

Van Eysinga acht een opvang van asielzoekers op zijn landgoed niet gepast. Hij zegt niets tegen asielzoekers te hebben. “Ik wil ook geen bordeel of een disco op mijn landgoed. Er ligt hier al een camping-bungalowpark en ik wil het gebouw dan ook een toeristisch-recreatieve bestemming geven. Misschien wordt het een conferentieoord.”