Aandelen van Eurodisney in duikvlucht

PARIJS, 12 NOV. De aandelen van Eurodisney zijn vanmorgen op de beurs van Parijs gekelderd naar een koers van ruim 31 franc. Beleggers boden zoveel aandelen aan dat de beursautoriteiten vanmorgen tot twee maal toe gedwongen waren de handel te staken. In april 1992, toen het pretpark zijn deuren openden, bereikten de aandelen nog een koers van 160 franc.

De duikvlucht van de aandelen Eurodisney begon eerder deze week. Op woensdag maakte het concern een verlies bekend van omgerekend 1,8 miljard gulden. In beurskringen wordt getijfeld aan de mogelijkheid dat Eurodisney het recordverlies overleeft. Een reddingsoperatie door financiers en grootaandeelhouder Walt Disney Corp (49 procent), is nodig om het Europese pretpark op de been te houden.

In beurskringen werd vanmorgen verwacht dat de banken van Eurodisney Walt Disney onder druk zullen zetten om extra kapitaal in het Parijse pretpark te pompen. Het Amerikaanse moederbedrijf, dat bezorgd is om de publicitaire schade die een Parijs faillissement zou kunnen veroorzaken, heeft financiering tot komend voorjaar toegezegd. Daarna is de toekomst van Eurodisney onzeker.

De banken van Eurodisney zijn voornamelijk van Franse, Britse en Amerikaanse origine. Met name de Franse banken zouden onder politieke druk staan om het pretpark overeind te houden. Nederlandse banken zijn voor zover nu bekend is niet grootschalig bij Eurodisney betrokken.

Het agentschap Moody's, dat waarderingen afgeeft voor de kredietwaardigheid van ondernemingen, maakte vanmorgen bekend te overwegen om de beoordeling van Walt Disney's obligatieleningen te verlagen.