Weinig veranderingen op Haagse PvdA-lijst

DEN HAAG, 11 NOV. De voorlopige kieslijst van de PvdA in de gemeente Den Haag kent weinig nieuwe gezichten. De eerste zeven kandidaten op de vandaag gepubliceerde lijst bezetten op dit moment al een plaats in de gemeenteraad.

De onafhankelijke commissie die de PvdA-lijst voor Den Haag heeft vastgesteld, wijkt daarmee af van de vernieuwingen die binnen de fracties in andere grote steden, waaronder Amsterdam en Rotterdam, op stapel staan.

De huidige fractievoorzitter P. Heijnen voert opnieuw de lijst aan. Heijnen staat op de nominatie om de derde PvdA-wethouder te worden. Voor hem staan de huidige wethouders P. Noordanus (ruimtelijke ordening en stadsvernieuwing) en A. van Kampen (onderwijs en migrantenbeleid). Wethouder C. Martini (werkgelegenheid en economische zaken) gaf afgelopen zomer te kennen te willen stoppen met zijn werk in de gemeenteraad. Hij kwam in 1974 voor het eerst in de raad.

De eerste nieuweling op de ontwerplijst, T. Yimaz, is van Turkse afkomst. Onder de eerste tien kandidaten zijn vier vrouwen. De financieel deskundige van de huidige fractie, R. van Putten, is veertiende op de lijst geworden. Het bestuur van de afdeling vindt die positie te laag en wil Van Putten promoveren naar de tiende plaats, zo deelde voorzitter R. Oliver vanmorgen mee.

De PvdA-fractie bezet op dit moment twaalf van de 45 zetels in de Haagse gemeenteraad. Na de verkiezingen van 1990 vormden de fracties van PvdA, CDA, VVD en D66 gezamenlijk een college. De PvdA is daarin met drie wethouders de belangrijkste leverancier, gevolgd door VVD en CDA (beide twee wethouders). De kandidatenlijst wordt op 7 december aan de ledenvergadering van de afdeling Den Haag voorgelegd.