Weer kinderen gedood in Sarajevo

SARAJEVO, 11 NOV. In Sarajevo zijn gisteren opnieuw kinderen het doelwit geweest van bloedige aanslagen. Onder de acht mensen die gisteren bij de explosie van mortiergranaten om het leven kwamen, bevonden zich drie kinderen; er vielen verder 25 gewonden, onder wie vijftien kinderen.

Dinsdag waren al vier kinderen en een onderwijzer om het leven gekomen bij de inslag van mortiergranaten op een school en een nabijgelegen plein. Gisteren zijn drie van deze slachtoffers begraven op een voetbalveld in Sarajevo. Wegens het gevaar van sluipschuttersvuur vond de begrafenis - zoals gebruikelijk in Sarajevo - in de avonduren plaats. Niettemin moesten de tweehonderd rouwende inwoners van Sarajevo die bij de islamitische plechtigheid aanwezig waren, dekking zoeken toen ze door sluipschutters werden beschoten. De hodja die de plechtigheid leidde, verzocht fotografen geen flitslicht te gebruiken, omdat dat de sluipschutters een beter zicht zou geven. Aan de onbeschermde graven werden alleen de onmiddellijke familieleden van de drie kinderen toegelaten; de anderen bleven in een schuilplaats aan de rand van de begraafplaats.

Een van de leiders van de Bosnische Serviërs, Momcilo Krajisnik, heeft gezegd dat de aanslag op de school in Sarajevo, dinsdag, niet het werk van de Serviërs maar van de Bosnische Kroaten is geweest. Zij zouden de school vanuit stellingen in de buurt van Kiseljak hebben beschoten. De moslims hebben de Serviërs voor de aanslag verantwoordelijk gesteld.

Een Kroatisch blad heeft de Bosnische Kroaten ongebruikelijk scherp aangevallen wegens de verwoesting, eerder deze week, van de Stari Most (Oude Brug) van Mostar, de hoofdstad van Herzegovina. Het blad Vjesnik eiste in een hoofdartikel dat de daders “openlijk moeten worden geïdentificeerd, vooral als ze zich onder ons bevinden”.

De Kroatische media maken gewoonlijk geen melding van wandaden van de Bosnische Kroaten in de oorlog in Bosnië-Herzegovina. Het verbaasde internationale waarnemers al dat de Kroatische televisie vorige maand melding maakte van de massamoord, door Bosnische Kroaten, op ten minste 25 moslims in het dorp Stupni Do. Over de vierhonderd jaar oude brug van Mostar meldden de meeste Kroatische bladen slechts dat de brug was vernield “in gevechten tussen moslims en Kroaten”.

Vjesnik hekelde de vernieling van alle historische monumenten in Bosnië-Herzegovina, maar stond speciaal stil bij die van de brug van Mostar. Zonder die brug “wordt de overleving van het multi-etnische en multiculturele Bosnië inhoudsloos”, aldus Vjesnik. (AP, AFP, Reuter)