VS: bij oorlog in de Golf kwamen gifgassen vrij

WASHINGTON, 11 NOV. Tijdens de oorlog in de Golf zijn kleine hoeveelheden gifgas vrijgekomen, maar deze houden geen verband met de onverklaarde symptomen die Amerikaanse veteranen van de Golfoorlog sindsdien vertonen.

De Amerikaanse minister van defensie Aspin heeft gisteren erkend dat de door een Tsjechische eenheid destijds genomen luchtmonsters klaarblijkelijk zenuwgas en blaartrekkend gas bevatten. Maar hij zei dat Irak noch de geallieerde coalitie gifgas had gebruikt en dat er geen aanwijsbaar verband bestaat tussen de chemicaliën en het zogeheten 'Golf-syndroom': een aantal sterk uiteenlopende symptomen, variërend van concentratiestoornissen tot bepaalde vormen van kanker. De veteranen geloven dat hun ziekte het gevolg is van blootstelling aan chemicaliën, rook of mogelijk ook radioactieve straling door het gebruik van afgewerkt uranium in geallieerde munitie.

De Tsjechoslowaken - die deel uitmaakten van de geallieerde coalitie - zeiden destijds dat de chemicaliën vrijkwamen na geallieerde bombardementen op Iraakse gifgasinstallaties. Volgens Aspin kunnen de geallieerde troepen daar niet aan zijn blootgesteld, door de heersende windrichting. Aspin zei te geloven dat de gemeten chemicaliën per ongeluk zijn vrijgekomen uit industriële complexen in Saoedi-Arabië. (AP, Reuter)