Verkiezingen in Rusland met dertien partijen

MOSKOU, 11 NOV. Acht van de eenentwintig partijen die zich hadden aangemeld voor de Russische parlementsverkiezingen zijn gediskwalificeerd.

Zij hebben niet op de juiste manier de voor deelname vereiste 100.000 handtekeningen verzameld. Dat heeft de overheidscommissie die de verkiezingen organiseert, gisteren bekendgemaakt.

De belangrijkste van de uitgesloten partijen is de Russische Nationale Unie van de extreem-nationalistische politicus Sergej Baboerin. Baboerin was een prominent en radicaal lid van het door president Jeltsin ontbonden vorige parlement en wordt door voor- en tegenstanders als een goed spreker beschouwd.

De voorzitter van de verkiezingscommissie, Rjabov, zei gisteren dat Baboerins uitsluiting eventueel nog ongedaan gemaakt kan worden. Dit hangt af van het onderzoek naar een inval in zijn hoofdkwartier, afgelopen vrijdag. Gemaskerde politiemannen drongen toen het partijgebouw binnen, op zoek naar een nog voortvluchtige leider van de oktober-revolte. Volgens Baboerin hebben de invallers vervolgens lijsten met in totaal 22.000 handtekeningen meegenomen, maar dit wordt door de politie tegengesproken. Baboerin kondigde aan tegen zijn uitsluiting in beroep te gaan.

De verkiezingscommissie heeft de afgelopen dagen de lijsten met handtekeningen onderzocht die de partijen het afgelopen weekeinde hadden ingeleverd. Voorzitter Rjabov zei dat de meeste uitgesloten partijen niet hadden voldaan aan het criterium dat de 100.000 handtekeningen in ten minste zeven verschillende regios's moesten worden verzameld.

De dertien partijen die overblijven vertegenwoordigen volgens Rjabov het hele politieke spectrum. Onder de toegelaten partijen zijn de twee partijen waarin de bestuurders rondom president Jeltsin zich hebben verenigd, het blok van de radicale econoom Javlinski, de Communistische Partij, de Agrarische Partij, de extreem-nationalistische Liberaal-Democratische Partij, een vrouwen- en een milieupartij.

Van deze partijen zal een aantal naar verwachting vóór de verkiezingen nog coalities vormen. De leiding van de Burgerunie, een partij die wordt gesteund door directeuren van (voormalige) staatsbedrijven, kondigde gisteren aan te gaan samenwerken met de Agrarische partij, die de belangen van de collectieve boerderijen verdedigt. Vice-premier Jegor Gajdar riep hervormingsgezinde partijen op zich aan te sluiten bij zijn partij, Ruslands Keuze.

De Russische bevolking kiest op 12 december een nieuw parlement voor een overgangsperiode van twee jaar. De volgende termijnen zullen vier jaar bedragen. De eerste kamer, de zogenoemde Federatieraad die zal bestaan uit twee vertegenwoordigers per regio, wordt alleen deze keer nog rechtstreeks gekozen. Nadat volgend voorjaar ook verkiezingen voor de regionale parlementen zijn gehouden, kunnen die voortaan zelf hun twee vertegenwoordigers in de federatieraad aanwijzen.