Van den Broek mag diplomaten EG benoemen

BRUSSEL, 11 NOV. De Europese Commissie heeft gisteren het interne verschil van mening over de verdeling van de bevoegdheden opgelost.

Commissaris Hans van den Broek, die met aftreden had gedreigd, heeft met ingang van 1 december de volledige zeggenschap verworven over het personeelsbeleid voor de 110 vertegenwoordigingen van de EG in het buitenland. Van den Broek zei na afloop van de vergadering: “Ik blijf. Ik ben blij met het akkoord dat is bereikt. We hebben besloten tot een verenigde buitenlandse dienst met ingang van december.” Van den Broek was met zijn EC-collega's van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking - respektievelijk de Brit Sir Leon Brittan en de Spanjaard Manuel Marin - al bijna een jaar in een strijd gewikkeld om de zeggenschap over de kantoren van de EG en de benoeming van EG-diplomaten in de rest van de wereld. Vooral Sir Leon Brittan, die een belangrijke rol speelt bij de buitenlandse handelsbetrekkingen van de EG, zat Van den Broek daarbij in de weg.

Diplomaten in Brussel zeggen dat het aftreden van commissaris Van den Broek de EG opnieuw in een crisis zou hebben gestort, juist op het moment dat men er na veel vijven en zessen in was geslaagd op 1 november het Verdrag van Maastricht van kracht te laten worden, dat voorziet in de vorming van een gemeenschappelijk buitenlands- en defensiebeleid. Een woordvoerder van de Commissie verklaarde dat tussen de strijdende commissarissen een compromis is gevonden. (AFP, Reuter)