Tweede leven cd's verdriet platenbazen

HILVERSUM, 11 NOV. Cd-keten Disque 88 wil vanaf half november op grote schaal tweedehands cd's op de markt gaan brengen. Nederlandse platenmaatschappijen zijn niet gelukkig met de actie van Disque 88.

Sinds enkele weken zamelt Disque 88 al in zijn twintig aangesloten vestigingen oude cd's in die straks weer kunnen worden verkocht. Mensen die hun schijven inleveren krijgen in ruil daarvoor korting op de aankoop van nieuwe.

In de Verenigde Staten is de handel in tweedehands cd's inmiddels een rage. Het digitale schijfje beschadigt niet snel en de kwaliteit van de cd gaat na veel gebruik niet achteruit.

Platenmaatschappijen in de VS zijn woedend op de cd-ketens omdat hun omzet te lijden heeft onder de tweedehands verkoop. Tegen verschillende winkelketens lopen rechtszaken van platenmaatschappijen die een licentievergoeding eisen voor het andermaal in de handel brengen van hun artiesten. Daarnaast trachten zij een tweede copyright-vergoeding binnen te halen op gebruikte produkten.

Disque 88-directeur R. Guurink is niet bang voor soortgelijke acties van Nederlandse platenmaatschappijen. “In Nederland liggen dat soort zaken vaak wat genuanceerder”, meent hij.

A. Witkamp, marketingmanager van platenmaatschappij Phonogram, zegt “niet blij te zijn met de actie van Disque 88.” Hij vindt dat het publiek in cd-winkels niet meer kan onderscheiden of een cd nieuw of tweedehands is. “Daarnaast betwijfel ik of het wel wettelijk is toegestaan wat zij willen.” Witkamp kan niet zeggen of actie tegen Disque 88 wordt ondernomen.

Een woordvoerder van de Nederlandse auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra acht acties van de Nederlandse platenmaatschappijen ondenkbaar omdat “de verkoop van tweedehands cd's in Europa zonder meer is toegestaan.” Alleen bij het voor de eerste keer in de handel brengen van de schijfjes zou toestemming van de betreffende artiest en de platenmaatschappij nodig zijn. “Daarna staat het vrij om de cd's opnieuw door te verkopen, door wie dan ook. Acties zoals die in de Verenigde Staten kunnen Europese platenmaatschappijen wel vergeten”, meent Buma/Stemra.