Tamils veroveren basis in Sri Lanka

COLOMBO, 11 NOV. Separatistische Tamils hebben vannacht een belangrijke basis van het Srilankese leger aangevallen en in korte tijd veroverd. Bij de aanval zijn mogelijk meer dan 180 militairen gedood.

Dit heeft een woordvoerder van het Srilankese leger meegedeeld in de hoofdstad Colombo. Het leger is vanmorgen een tegenaanval begonnen om de basis te heroveren.

Circa vijfhonderd rebellen van de separatistische beweging Tamil Tijgers vielen bij verrassing de basis van Pooneryn aan, gelegen aan de Jaffna-lagune in het noorden van het land. De rebellen zouden alle wapens van de basis hebben buitgemaakt, alsmede twee gevechtstanks en twee of drie patrouillevliegtuigen van de marine. Op de basis verbleven 1.500 militairen. Het grootste deel van hen zou zich inderhaast hebben teruggetrokken. Daarnaast beschikte de basis over een radarstation bemand met een onbekend aantal mariniers. Volgens de legerwoordvoerder was het radarstation vernietigd en waren ook onder de mariniers doden gevallen.

De basis, gelegen bij het schiereiland Jaffna dat in handen is van de rebellen, was voor het Srilankese leger van strategisch belang, omdat vanaf de basis boten werden opgespoord en aangevallen die rebellen van en naar overige delen van het land vervoerden.

Volgens de legerwoordvoerder is de aanval een vergelding voor een offensief van het Srilankese leger vorige maand, waarbij een rebellenbasis op een paar kilometer van Pooneryn met de grond gelijk gemaakt werd. Bij deze aanval kwamen volgens de opgave van het leger 350 rebellen en 118 militairen om het leven en werden driehonderd boten vernietigd.

Het leger heeft aangekondigd tussen 16 en 26 november nieuwe operaties tegen de Tamil Tijgers uit te voeren. Bij de opstand van de Tamil Tijgers zijn sinds 1983 tienduizenden Srilankezen omgekomen. (Reuter, AP, AFP)