Senaat VS: budget inlichtingendiensten moet openbaar zijn

WASHINGTON, 11 NOV. De Amerikaanse senaat heeft gisteren opgeroepen de geheime begroting voor de inlichtingendiensten openbaar te maken, omdat de “burger er recht op heeft te weten wat er met zijn belastinggeld gebeurt”.

Tegenstanders van het amendement, die geloven dat openbaarmaking “de vijanden van de VS” in de kaart speelt, kregen geen meerderheid in de senaat, die de begroting gisteren goedkeurde. De inlichtingendiensten - de CIA, de militaire inlichtingendienst DIA, de elektronische afluisterdienst NSA en de NRO, die onder meer spionagesatellieten beheert - kregen een bedrag toegewezen waarvan wordt aangenomen dat het circa 29 miljard dollar bedraagt, een miljard minder dan vorig jaar. Zowel de regering-Bush als de regering-Clinton hebben opgeroepen het budget van de diensten na de Koude Oorlog niet aan te tasten. (Reuter)