SAS op zwaar verlies, banen op het spel als fusie mislukt

ROTTERDAM, 11 NOV. De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS, die op dit moment in gesprek is met de KLM, Swissair en Austrian Airlines over een fusie, heeft in de eerste negen maanden van dit jaar een verlies geleden van 1,1 miljard Zweedse kroon (260 miljoen gulden).

SAS, dat de cijfers gisteren bekendmaakte, boekte in dezelfde periode vorig jaar nog een winst van 616 miljoen kroon. De maatschappij, eigendom van de overheden in Zweden, Denemarken en Noorwegen, schrijft de verslechtering vooral toe aan de sterke koersdaling van de Zweedse kroon sinds het najaar van 1992. De omzet van SAS nam in de eerste negen maanden van dit jaar wel toe, met dertien procent tot 29,2 miljard kroon.

De directie van SAS bespreekt op dit moment een overlevingsplan voor het geval 'operatie Alcazar', de codenaam voor de fusiegesprekken tussen SAS, Swissair, KLM en Austrian, niet doorgaat. In de Zweedse pers circuleerden gisteren berichten dat SAS zeker 4.000 van de 39.000 banen moet schrappen als fusie mislukt. Volgens SAS-onderhandelaar Jan Carlzon moeten de gesprekken nog deze maand tot een resultaat leiden. Als de vier maatschappijen hun geschil over de keuze van een Amerikaanse partner voor de beoogde alliantie niet kunnen oplossen, mislukt de voorgenomen fusie volgens Carlzon.