Rotterdammer gewond bij schietpartij in tram

ROTTERDAM, 11 NOV. Bij een schietpartij in een volle Rotterdamse tram is gistermiddag een 72-jarige Rotterdammer gewond geraakt. De schietpartij volgde op een ruzie tussen een jongen en een 19-jarige medepassagier van het slachtoffer.

De ruzie speelde zich af in tramlijn 2 in Rotterdam-Zuid. Een vrouwelijke 'wagenbegeleider' en de bestuurder trachtten de woordenwisseling te sussen en verzochten de ruziemaker de tram te verlaten. Bij een halte aan de Groenezoom verliet de jongen de tram en eiste dat zijn rivaal ook zou uitstappen om het buiten verder uit te vechten. De 19-jarige Rotterdammer weigerde, waarna zijn belager een vuurwapen trok en door de open tramdeur in zijn richting schoot. Daarbij raakte hij de oudere man, die niets met de ruzie te maken had, in de rug. De jongen bleef ongedeerd. De toestand van het slachtoffer is stabiel.

Tramlijn 2 staat in Rotterdam bekend als een 'moeilijke' lijn. In het verleden vonden hier zoveel incidenten plaats dat de Rotterdamse openbaar-vervoermaatschappij RET in maart dit jaar twintig zogeheten wagenbegeleiders inzette, banenpoolers die toezicht houden, informatie verstrekken en reizigers helpen. Dat aantal is inmiddels toegenomen tot zestig, die tot middennacht in de tram aanwezig zijn.

De RET heeft zijn 'veiligheidsbeleid' in Rotterdam vooral geconcentreerd op de metro, waar de onveiligheidsgevoelens van reizigers het grootst zijn. Op de metrostations zijn dit jaar camera's en noodknoppen geïnstalleerd; de 275 metrobeheerders zijn zo ingedeeld dat de stations altijd bemand zijn. Daarnaast worden er honderd OV-surveillanten door de politie opgeleid om de ongeveer tachtig OV-controleurs in Rotterdam bij te staan.