Prominent lid van Lega Nord verdacht van corruptiepraktijken

ROME, 11 NOV. Een prominent lid van de Italiaanse protestpartij Lega Nord wordt verdacht van overtreding van de wet op de financiering van politieke partijen, iets waar veel corrupte politici zich aan schuldig hebben gemaakt.

De justitie onderzoekt een cheque van ongeveer 13.000 gulden die vlak voor de parlementsverkiezingen van vorig jaar is uitgeschreven door de ondernemer Gianluigi Milanese, een man die eerder heeft bekend smeergeld te hebben betaald aan christen-democraten, socialisten en ex-communisten. De cheque is uitgeschreven voor het mediabedrijfje Editoriale Lombarda, dat wordt geleid door de senator Giuseppe Leoni, een van de Lega-leiders van het eerste uur.

Volgens Leoni was dit geld de betaling voor reclame op Radio Varese, een zender die in handen is van de Lega. De justitie vermoedt dat het hier een financiering van de partij betreft, die - in strijd met de regels - niet openbaar is gemaakt.

Leoni bestrijdt dat het geld is gebruikt om de campagnekosten te betalen. Volgens de Lega zijn voor dit geld tussen maart en juni 1992 spotjes uitgezonden voor het bedrijf van Milanese. Woordvoerders van de partij hebben gezegd dat dit een poging is de Lega in diskrediet te brengen aan de vooravond van belangrijke tussentijdse lokale verkiezingen, volgende week zondag. De Lega ontleent een groot deel van haar kracht aan haar harde kritiek op de corruptie binnen het politieke stelsel.

De felle politieke strijd over de kwestie van vervroegde parlementsverkiezingen is gisteren doorgegaan. De Lega en de ex-communistische Democratische Partij van Links (PDS) hebben samen in de senaat een wetsvoorstel geblokkeerd dat was bedoeld om te voorkomen dat er snel wordt gestemd. Het ging om een voorstel kiesrecht te geven aan Italianen die in het buitenland wonen. Omdat het om een grondwetswijziging gaat, is de procedure vrij complex. Als dit wetsvoorstel niet met een tweederde meerderheid zou worden goedgekeurd (en de verwachting was dat dat niet zou gebeuren), zou er binnen drie maanden een referendum over moeten worden georganiseerd. Daardoor zou het vrijwel onmogelijk zijn dat er komend voorjaar kan worden gestemd.

Zowel de Lega als de PDS dringt aan op snelle vervroegde verkiezingen. De christen-democratische partij heeft daarop gisteravond een delegatie naar president Scalfaro gestuurd om erop te wijzen dat de partij daar niets voor voelt.

Er zijn nu nog twee belangrijke obstakels voor het uitschrijven van vervroegde verkiezingen: goedkeuring van de begroting en het vaststellen van de kiesdistricten. Verwacht wordt dat vlak voor kerstmis de begroting is goedgekeurd en het werk aan de kiesdistricten klaar is.

Na een anoniem telefoontje is gisteravond in een vuilcontainer bij het ministerie van binnenlandse zaken een zak ontdekt met daarin vier bommen, een vijftigtal kogels en een aantal patronen voor een mitrailleur. Het zou niet gaan om een mislukte aanslag, maar om een waarschuwing, waarbij onduidelijk blijft van en voor wie. Vincenzo Parisi, commandant van de Italiaanse politie, zei dat het om een verontrustende provocatie ging.

    • Marc Leijendekker