President Brazilië: geen Fujimori-coup bij aanpak corruptie

SÃO PAULO, 11 NOV. De Braziliaanse president Itamar Franco heeft gisteren ontbinding van het parlement uitgesloten als middel om een einde te maken aan de corruptie onder politici.

Ruim dertig parlementariërs, provinciale gouverneurs en ambtenaren staan thans terecht op verdenking van malversaties met de overheidsbegroting ten behoeve van hun eigen portemonnee. In Brazilië zijn talrijke stemmen opgegaan om de jarenlange politieke corruptie aan te pakken door het parlement te ontbinden. Dat motief gaf ook de Peruaanse president Fujimori op, toen hij vorig jaar zijn parlement ontbond en een autoritair bewind vestigde. Franco noemde de 'methode-Fujimori' “ongrondwettelijk”. Franco, de opvolger van de wegens corruptie afgezette president Fernando Collor de Mello, heeft zich verplicht de corruptie uit te roeien, maar ook zijn regering raakt thans verwikkeld in de schandalen. (Reuter)