Politie van Kiev pakt na incident sekteleiders op

MOSKOU, 11 NOV. De twee leiders van de Witte Broederschap, een sekte die op 14 november het einde van de wereld verwacht, zijn gisteren in Kiev gearresteerd nadat hun aanhangers een kathedraal in de Oekraïense hoofdstad hadden bezet en de ikonen daar hadden bespoten met brandblussers. Een van beide leiders blijkt vroeger onderzoeker te zijn geweest bij een instituut voor psychologische oorlogsvoering.

De Witte Broederschap is een sekte van voornamelijk jonge Russen rondom voormalig Komsomolleidster 'Maria Devi Christus' en haar echtgenoot Joeri Kirvonogov. Maria Devi Christus heeft voorspeld dat aanstaande zondag de wereld ten onder gaat. Enkele duizenden gelovigen hebben zich in Kiev verzameld om zich die dag door haar naar de hemel te laten leiden. De zichzelf als Maria én Jezus beschouwende vrouw had beloofd te verschijnen bij de Sofia kathedraal, zich daar vandaag te laten kruisigen en dan aanstaande zondag weer op te staan. De politie had echter verscherpte bewaking bij het gebouw ingesteld.

Gistermiddag drongen naar schatting vijftig sekteleden de kathedraal binnen, nadat zij zich hadden voorgedaan als toeristen. Zij voerden dansen en gezangen uit voor het altaar. Toen de politie hen probeerde te verwijderen ontstond er een handgemeen, dat ongeveer een half uur duurde. De sekteleden namen daarbij hun toevlucht tot het gebruik van brandblusapparaten, waarmee zij de in de kerk aanwezig ikonen bespoten.

“De halve kathedraal ligt onder het schuim. De goudlaag op de ikonen is zwaar beschadigd”, zo zei een medewerker van het in de kathedraal gevestigde museum na afloop tegen het persbureau Reuter.

De politie ontdekte dat zij tijdens het incident ook de sekteleidster zelf had aangehouden, toen op het politiebureau de arrestanten haar voeten begonnen te kussen. “Ik ben Maria Devi Christus. Jullie zijn allemaal dienaren van satan en de duivel”, riep de onopvallend geklede 33-jarige vrouw tegen de agenten die haar probeerden te ondervragen. Het is nog niet duidelijk of zij zal worden vervolgd.

De politie heeft de afgelopen tien dagen al meer dan 800 sekteleden aangehouden, maar de autoriteiten bleken vervolgens niets met deze mensen te kunnen aanvangen. “Ze zijn onder hypnose en we weten niet hoe we hen daaruit moeten krijgen”, zo verklaarde een psychiater die te hulp was geroepen, nadat arrestanten in hongerstaking waren gegaan. De politie hoopt dat dit raadsel kan worden opgelost nu gisteren behalve Maria Devi Christus ook haar echtgenoot Joeri Krivonogov is aangehouden.

Krivonogov heeft vier jaar gewerkt op een geheime militaire afdeling van het Cybernetisch Instituut in Kiev, zo maakte het ministerie van binnenlandse zaken bekend. Zijn afdeling specialiseerde zich in hypnose en drugsgebruik bij psychologische oorlogsvoering. Nieuwe sekteleden kregen tijdens hun inwijdingsritueel 'water uit de Jordaan' te drinken, en volgens een woordvoerder van het ministerie kan die drank de oorzaak zijn van het “zombie-achtige” gedrag van de gelovigen. Volgens hem is ook Maria Devi Christus zelf onder invloed van de “chemische cocktails” van haar man.

Het is nog onduidelijk of er nog steeds sekteleden naar Kiev zullen blijven komen nu hun leiders zijn gearresteerd. De Oekraïense autoriteiten zeiden vorige week wel 140.000 gelovigen te verwachten en maakten Rusland het verwijt dat het te laks was bij de grensbewaking. De Russische politie heeft in een reactie daarop assistentie gestuurd.

    • Hans Nijenhuis