Peso stijgt na debat Gore-Perot

MEXICO-STAD, 11 NOV. In een reactie op het televisiedebat tussen de Amerikaanse vice-president Al Gore en voormalig presidentskandidaat Ross Perot over het Noordamerikaanse Vrijhandelsverdrag (NAFTA) is de Mexicaanse beurs gisteren tot een recordhoogte gestegen. De beurs verklaarde hiermee Gore tot winnaar. De Mexicaanse munt peso herstelde zich van een val eerder deze week. De index van de aandelenmarkt steeg gisteren met 81,49 punten tot 2035,33.

Volgens handelaar Christian Checa van het effectenbedrijf Inverlat stortten buitenlandse investeerders zich massaal op Mexicaanse aandelen “omdat zij optimistisch zijn over het resultaat van het tv-debat tussen Gore en Perot”

De koers van de peso steeg met 6 centavos ten opzichte van de dollar. Voor een dollar moest 3 peso en 21 centavos worden neergeteld. Eergisteren was dat nog 3 peso en 27 centavos. “Verschillende buitenlandse investeerders kwamen terug met dollar, omdat zij het debat als positief hebben gezien,” aldus een handelaar.

De val van de peso op dinsdag was het resultaat van nervositeit onder buitenlandse investeerders, die onzeker zijn of het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden volgende week woensdag zijn fiat geeft aan NAFTA. Volgens beursexperts hadden de buitenlandse investeerders maandag en dinsdag 4 à 5 miljard dollar uit Mexico teruggetrokken. De Mexicaanse centrale bank intervenieerde met miljarden dollars om de peso enigszins overeind te houden. Ook de rente werd verhoogd.

Volgens analisten zal de peso onder druk blijven tot het Huis van Afgevaardigden zich heeft uitgesproken. Als NAFTA er niet komt, zal dat volgens analisten leiden tot massale desinvesteringen. (Reuter, AP)