Onrust in Nigeria na stijging brandstofprijs

LAGOS, 11 NOV. In Lagos, de hoofdstad van Nigeria, zijn vandaag honderden jongeren de straat op gegaan om te protesteren tegen de scherpe verhoging van de brandstofprijzen die de regering maandag afkondigde. Op de grootste wegen van de stad wierpen zij blokkades op, ze gijzelden auto's, stichtten branden en riepen leuzen tegen de interim-regering van president Shonekan.

De regering heeft intussen laten weten in beroep te gaan tegen een uitspraak van een hooggerechtshof in Lagos, dat de regering illegaal noemde en haar maande af te treden. Het hof deed de uitspraak gisteren in een zaak die was aangespannen door Moshood Abiola, de winnaar van de geannuleerde verkiezingen in juni. De interim-regering van Shonekan werd in augustus benoemd door de terugtredende militaire president Babangida. Volgens de rechter was Babangida niet bevoegd om een opvolger aan te wijzen en moet in plaats daarvan de grondwet uit 1989 worden gevolgd. Deze schrijft voor dat in afwezigheid van een president de voorzitter van de senaat het land moet regeren totdat er nieuwe verkiezingen zijn gehouden.

Of de uitspraak enig effect zal hebben valt te betwijfelen. Ook de annulering van de verkiezingen in juni werd door verscheidene hooggerechtshoven illegaal bevonden, maar dit veranderde niets aan de stand van zaken. Wel heeft de uitspraak de chaos in het land vergroot. “We zijn nu in de gevaarlijkste fase van de politieke impasse beland”, zei een voormalig minister van buitenlandse zaken gisteren.

De verzevenvoudiging van de benzineprijzen is gevolgd door een verdubbeling van de prijzen van het openbaar vervoer. Hoewel de benzineprijzen na de verhoging nog steeds tot de laagste in de wereld behoren, zijn vooral de armste Nigerianen er ernstig door benadeeld. (Reuter, AP, AFP)