Onderzoek VN naar aanval met gifgas op shi'ieten in Z-Irak

NEW YORK, 11 NOV. Een groep specialisten van de Verenigde Naties reist zondag naar Iran om te onderzoeken of de Iraakse president Saddam Hussein chemische wapens gebruikt tegen shi'itische rebellen in Zuid-Irak, zoals Iraakse dissidenten beweren. De acht à tien leden van het team zullen Iraakse vluchtelingen spreken over een aanval met chemische wapens door het Iraakse leger, die vorige maand zou hebben plaatsgehad. Ook zullen ze bloedmonsters nemen bij vluchtelingen. Als hierin bewijzen voor chemische wapens worden aangetroffen, zal het team doorreizen naar de moerassen in Zuid-Irak om ter plekke de bodem te onderzoeken.

Volgende week beslist de Veiligheidsraad van de VN over verlenging van het verbod voor Irak op de export van olie. Dit verbod is van kracht sinds Irak in 1990 Koeweit binnenviel en wordt pas opgeheven als de VN ervan overtuigd zijn dat Irak niet langer beschikt over nucleaire, chemische en biologische wapens en bepaalde rakettypen. De speciale VN-commissie die de ontmanteling van het Iraakse wapenarsenaal tot taak heeft, verwacht nog ten minste een half jaar nodig te hebben om ontbrekende gegevens over vooral chemische en biologische wapens te verzamelen. Opheffing van het embargo volgende week lijkt derhalve nog niet aan de orde. De commissie wil dat Irak zijn wapenprogramma voor een langere periode onder toezicht van de VN plaatst.

Irak heeft hierin nog niet formeel toegestemd en zou er de voorwaarde van opheffing van het internationale embargo aan kunnen verbinden. (AP)