Mediaconcern Paramount koopt uitgever Macmillan

NEW YORK, 11 NOV. Het Amerikaanse mediaconcern Paramount Communications, dat zelf doelwit is van een overnamestrijd, heeft gisteren een overeenkomst getekend voor de aankoop van de uitgeverij Macmillan Publishing. Met de overname is een bedrag gemoeid van 552,8 miljoen dollar. Het noodlijdende Macmillan wordt onderdeel van Paramount Publishing, de grootste uitgever van de Verenigde Staten.

Macmillan was het kroonjuweel in het imperium van de overleden mediagigant Robert Maxwell. Met de verkoop van de uitgeverij is de liquidatie van haar activa voltooid. Volgens deskundigen op Wall Street is de overname van Macmillan van weinig invloed op het overnamegevecht rond Paramount.

Volgens Paramamount-voorzitter Martin Davis verbetert de overname van Macmillan de mogelijkheden voor de door Paramarount gewenste fusie met de kabelonderneming Viacom. Dit bedrijf heeft tien miljard dollar voor Paramount geboden. Het postorderbedrijf QVC Network heeft zich met een vijandig bod in de overnamestrijd geworpen. “Het afgelopen decennium hebben we een kleine uitgeverij uitgebouwd tot een van de belangrijkste boekenuitgeverijen in de wereld”, aldus Davis. “Een fusie met Viacom maakt het nog beter mogelijk de produkten naar de markt te brengen.” (Reuter, AP)