Maij-Weggen 'geraakt' door kritiek Kamer op beleid

DEN HAAG, 11 NOV. Minister Maij-Weggen heeft vanmorgen gezegd “geraakt” te zijn door de kritiek die de Tweede Kamer eergisteren uitte op haar openbaar vervoer beleid. Vooral de kritiek van de PvdA noemde de minister van verkeer en waterstaat “onjuist en uit de verkeerde hoek”.

Tijdens de eerste behandeling van de begroting van verkeer en waterstaat, hekelde het Kamerlid R. van Gijzel (PvdA) vooral de aangekondigde bezuinigingen op het stads- en streekvervoer. Ook de VVD, D66 en GroenLinks hadden forse kritiek op het beleid van Maij-Weggen.

De minister richtte het eerste gedeelte van haar antwoord vooral tot PvdA-fractiespecialist Van Gijzel. “Ik kan het niet verdragen als er met twee tongen wordt gesproken en dat mijn intenties in twijfel worden getrokken.” Volgens Maij-Weggen was het vooral minister Kok (financiën) die op de bezuinigingen heeft aangedrongen en begrijpt ze daarom de “zware kritiek” van de PvdA niet. “De heer van Gijzel loopt weg voor beleid waar zijn fractievoorzitter zo'n belangrijke rol in heeft gespeeld.”

Fractievoorzitter P. Lankhorst (GroenLinks) sprak zijn vrees uit dat veel treinreizigers weer de auto zullen nemen omdat de treinen te veel vertraging hebben en overvol zijn. Van Gijzel voegde hier aan toe dat het onwenselijk is dat terwijl de NS minder service bieden, hogere tarieven voor treinkaartjes worden gerekend.

Volgens Maij-Weggen kunnen de NS pas vanaf 1996 weer een “maximaal produkt” leveren en moet de reiziger zolang begrip opbrengen voor de ongemakken die gepaard gaan met de ingrijpende veranderingen. De stijgende tarieven zijn noodzakelijk omdat de NS binnenkort zelf de exploitatiekosten moeten opbrengen. Dat reizigers de overvolle spitstreinen verruilen voor de auto vindt Maij-Weggen niet zo problematisch omdat deze treinen toch al te vol zijn.